Η κυβέρνηση παρουσιάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 παρουσιάζει η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται περαιτέρω περικοπές δαπανών, κυρίως από τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2013 θα περιλαμβάνει νέες περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα του δημοσίου στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπει πως οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν το 2013 κοντά στα 62,5 δισ. ευρώ, έναντι 70 δισ. ευρώ το 2012.

Τα έσοδα θα τοποθετούνται κοντά στα 56,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στα εφετινά επίπεδα.

Το προσχέδιο συντάσσεται βάσει του μακροοικονομικού σεναρίου που έχει ήδη παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα και το οποίο προβλέπει ύφεση 3,5% του ΑΕΠ το 2013.

«Θα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, που θα προβλέπει ύφεση για έκτη χρονιά και θα πρέπει την ίδια στιγμή με περιορισμένα μέσα να προσπαθήσουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα επικεντρώνεται σε περαιτέρω περικοπές, ενσωματώνοντας τα μέτρα που συμφώνησαν πρόσφατα οι πολιτικοί αρχηγοί» πρόσθεσε.

Ενώ προσπαθεί να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,3% του ΑΕΠ φέτος από 9,1% το 2011, η χώρα είναι πιθανόν να μην πετύχει το στόχο ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 7%, σχολιάζει το Reuters.

Η Κομισιόν είχε προβλέψει ύφεση 4,7% για το 2012, ωστόσο τα μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Ως αποτέλεσμα, το φετινό πρωτογενές έλλειμμα -που εξαιρεί το κόστος εξυπηρέτησης χρέους- θα ξεπεράσει και αυτό το στόχο του 1% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Πηγή άρθρου: in.gr