Ύποπτες συναλλαγές που παρέχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής θα καταγγέλλουν οι τράπεζες

Εφορία

Εφορία (Πηγή φώτο:Eurokinissi)

Την υποχρέωση να δηλώνουν τα εισοδήματα τους και στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται έχουν πλέον οι πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για το λόγο αυτό από τον Μάρτιο του 2012 πρέπει να προσκομίζουν το πρωτότυπο του εκκαθαριστικού της Εφορίας, όταν τους ζητείται.

Η δήλωση του εισοδήματος αφορά σε όλους ανεξαιρέτως τους πελάτες των τραπεζών, είτε δηλαδή έχουν από το παρελθόν σχέση με την τράπεζα, είτε είναι νέοι πελάτες, ακόμα και εκείνους που θα χρειασθεί να κάνουν έστω μία και μοναδική συναλλαγή μέσω τράπεζας.

Ειδικότερα, τα εισοδήματα του πελάτη-φυσικού προσώπου να δηλώνονται στην τράπεζα με την επίδειξη του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος, το οποίο πρέπει να προσκομιστεί στο πρωτότυπό του.

Τα εισοδήματα του πελάτη-νομικού προσώπου – επιτηδευματία, με την επίδειξη του πρωτοτύπου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με επιβεβαιωμένη την υποβολή της και το σημείωμα πληρωμής φόρου.

Παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να επαληθεύουν τα εισοδήματα των φυσικών ή νομικών προσώπων, να τα αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές δηλώσεις, και να κρατούν αρχείο.

Βάσει των εντολών που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας οι τράπεζες, θα πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές κάθε ασυνήθη ή ύποπτη συναλλαγή που παρέχει ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης, του εξ αυτής περιουσιακού οφέλους.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr