Υποβαθμίσεις από τον οίκο Moody’s

Moody's

Yποβαθμίστηκαν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, καθώς και η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Μάλτα.(Πηγή φώτο:ethnos.gr)

Η απειλή του οίκου Moody’s συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα, δήλωσε τη νύκτα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση «αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της…συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα για οποιονδήποτε σκεφτόταν ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει» το θέμα του χρέους της, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν έλαβε υπ’ ‘όψιν την απόφαση του οίκου Moody’s να διατηρήσει το τριπλό «A» της Γαλλίας, καθώς και την μεταβολή της προοπτικής από σταθερή σε αρνητική.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη νύκτα, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας υπερασπίζεται «τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και τη ανάπτυξης» .

Τονίζει επίσης ότι σημαντικά μέτρα ανάταξης των δημοσιονομικών, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η απόφαση του οίκου Moody’s, ακριβώς έναν μήνα μετά την απόφαση του Standard and Poor’s να στερήσει τη Γαλλία από το τριπλό «A» συνδέεται με τους κινδύνους που βαρύνουν τη ζώνη του ευρώ.

Ο Moody’s ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι εξετάζει την υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, θέτοντας υπό αρνητική προοπτική το τριπλό «A» με το οποίο αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα των τριών χωρών.

Ο οίκος, ο οποίος υποβάθμισε ταυτόχρονα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε «A3», της Πορτογαλίας σε «Ba3» της Iσπανίας σε «A3», της Σλοβακίας και της Σλοβενίας σε «A2» και της Μάλτας σε «A3», επικαλείται στην ανακοίνωσή της «αυξανόμενους χρηματοπιστωτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους που προέρχονται από την κρίση στην ευρωζώνη» .

Ωστόσο, ειδικά για τη Γαλλία επισημαίνει τη «συνεχή επιδείνωση του γαλλικού δημοσίου χρέους, το οποίο τη θέτει σε αρνητική θέση σε σχέση με τις χώρες του τριπλού ‘A’». Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός επικινδυνότητας ως προς την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να καλύψει τους στόχους της για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια για την αντιστροφή της πορείας του δημοσίου χρέους.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ