Καταθέσεις: Kατασχέσεις – Τόκοι – απογραφή

Ευρώ

Ευρώ

Μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν τα πάντα. Η κυβέρνηση περνάει νόμο που επιτρέπει την αυτόματη κατάσχεση των καταθέσεων από όσους χρωστούν στο δημόσιο.

Τα επιτόκια άρχισαν να αποκλιμακώνονται με μεγάλη ταχύτητα ενώ το υπουργείο Οικονομικών ζητά να δηλωθούν οι τόκοι στη φορολογική δήλωση χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει τα τι και τα πώς.

Πώς λοιπόν θα επιβιώσουμε σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται;

Κατάσχεση καταθέσεων

Για τη δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων όσων οφείλουν στο δημόσιο σας ενημερώσαμε εγκαίρως. Από τον Ιούλιο, θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κι όσοι δεν ενταχθούν θα απειληθούν με «ηλεκτρονική» κατάσχεση λογικά από το φθινόπωρο. Αν λοιπόν έχετε χρέη στο δημόσιο και ταυτόχρονα διατηρείτε κάποιες καταθέσεις, θα πρέπει να αποφασίσετε:

1. Θα μπείτε στη ρύθμιση για να απαλλαγείτε από τον κίνδυνο κατάσχεσης;

2. Δεν θα ρυθμίσετε τα χρέη σας αλλά θα προχωρήσετε σε ανάληψη των αποταμιεύσεών σας για να μην τις «βρει» το υπουργείο Οικονομικών;

Τόκοι και φορολογική δήλωση

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε (επιτέλους) το όριο των 250 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ποσά κάτω των 250 ευρώ τα οποία προέρχονται από τόκους –προσοχή: ανά άτομο και όχι ανά τραπεζικό λογαριασμό- δεν θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση. Ακόμη το τοπίο όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Κατά δήλωση του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων, τα ποσά των τόκων θα εμφανιστούν στον κατάλληλο κωδικό της φορολογικής δήλωσης. Ακόμη αυτό δεν έχει συμβεί.

Υπάρχει μεγάλο ζήτημα καθώς ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει από ποιες τράπεζες θα προέρχονται οι τόκοι και –το κυριότερο- αν θα στείλουν όλες οι τράπεζες ή όχι (υποτίθεται ότι Εθνική, Πειραιώς, Alphaκαι Eurobank έχουν δεσμευτεί ακόμη και για τις θυγατρικές τους). Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους συνδικαιούχους οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς θα επιμερίσουν τα ποσά των καταθέσεων ενώ το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τόκοι θα σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες στις 14 Ιουνίου οπότε (λογικά) τα ποσά θα εμφανιστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Τα επιτόκια

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο των καταθετών έχει να κάνει με την ταχύτατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ήδη, προθεσμιακές με απόδοση (μεικτή) άνω του 4% τη βρίσκεις μόνο με το …ντουφέκι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Και η απογραφή

Και μην ξεχνάτε ότι οι τράπεζες θα κάνουν απογραφή καταθετών για να εντοπίσουν ποιοι δεν έχουν αναγράψει τον ΑΦΜ. Όποιοι δεν προσέλθουν μέσα στον Ιούλιο, θα χάσουν το δικαίωμα να κάνουν συναλλαγή στον τραπεζικό τους λογαριασμό

email
Πηγή άρθρου: fpress.gr