Κόβεται η σύνταξη σε 30.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

OAEE

OAEE

Οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν την 1η Φεβρουαρίου, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που θέλει να επιδείξει μέσα στο 2013, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό.

Μόνο που αυτή η… αποφασιστικότητα του υπουργού, συνεπάγεται μία άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, αφού στους αναπόγραφους δόθηκε παράταση μόλις τριών ημερών ( μέχρι τις 4/1/2013), όταν για τους συνταξιούχους ΙΚΑ και ΟΓΑ που δεν είχαν εμπρόθεσμα απογραφεί, είχαν δοθεί από δύο παρατάσεις, διαρκείας ενός μήνα η κάθε μία.

Μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες παράτασης, από τους 45.000 αναπόγραφους συνταξιούχους, 15.000 πήγαν σε τράπεζες και στα τμήματα του ΟΑΕΕ να απογραφούν. Οι υπόλοιποι 30.000 περίπου, θα δούνε σε πρώτη φάση τη σύνταξή τους να κόβεται, αφού την 1η Φεβρουαρίου δεν θα κατατεθεί η σύνταξη του μηνός.

Όμως αυτή η υπουργική… αποφασιστικότητα, έχει επιβάλει και τρελούς ρυθμούς στο Ταμείο, αφού υπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν πέραν του ωραρίου αλλά και Σαββατοκύριακα, για να καταγραφούν οι 15.000 που πήγαν να απογραφούν- πολλοί και μέσω πληρεξουσίων- στη διάρκεια της τριήμερης παράτασης.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι το μέτρο της αναστολής καταβολής της σύνταξης, δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα, αλλά σε συνταξιοδοτικές παροχές. Δηλαδή μπορεί ο αριθμός «30.000», να είναι κατά τι μικρότερος, αν και ο ΟΑΕΕ δεν έχει πολλούς διπλοσυνταξιούχους.

Το βέβαιο είναι, πως εκείνοι από τους αναπόγραφους που δικαιούνται τη σύνταξη που λαμβάνουν, μόλις διαπιστώσουν ότι για το Φεβρουάριο δεν θα έχουν αυτό το  έσοδο επιβίωσης , θα σπεύσουν να απογραφούν. Πιστεύεται ότι μετά το σοκ που θα υποστούν, ο αριθμός των αναπόγραφων θα μειωθεί σημαντικά.

Βεβαίως, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, θα πρέπει να ερευνηθούν μία- μία οι περιπτώσεις αυτές, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν οι συντάξεις καταβάλλονταν αχρεωστήτως, εάν δηλαδή πρόκειται για περιπτώσεις μαϊμού- συντάξεων ή εάν και κάποιες έχουν …ξεφύγει από τις χαραμάδες του συστήματος, όπως περιπτώσεις συνταξιούχων που βρίσκονται σε ψυχιατρικά καταστήματα, σε ιδρύματα γερόντων, άλλων που έχουν αποβιώσει δίχως να έχει ενημερωθεί το Ταμείο.

Αυτή η έρευνα θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στο προσωπικό του ΟΑΕΕ, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό ειδικά στις υπηρεσίες της Αθήνας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουν τελειώσει όλες οι απογραφές δικαιούχων συντάξεων ( όπως χήρες και άγαμες θυγατέρες).

Πηγή άρθρου: voria.gr