Λουκέτο – εξπρές σε 20 Οργανισμούς

Δημόσιοι Οργανισμοί

Δημόσιοι Οργανισμοί

Με βήμα ταχύ… προχωρεί η κυβέρνηση στην κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών με την άμεση ανακοίνωση 20 φορέων τις επόμενες ημέρες, που θα αποτελέσουν πρόγραμμα – πιλότο για το Δημόσιο. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι αυτό που θα υιοθετηθεί στη ΔΕΘ. Θα αφορά τη συγχώνευση ομοειδών οργανισμών προκειμένου να υπάρξει οικονομικό όφελος από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, ενώ δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά αναγκαστικές μετακινήσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εποχικών υπαλλήλων.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθεί και το δεύτερο κύμα, που θα αποτελείται από 200 και πλέον δημόσιους φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 258 Οργανισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μεταταγούν περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι. Η διαδικασία βρίσκεται υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού, Αν. Σαμαρά, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων Οργανισμών που καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις, ως δείγμα αποφασιστικότητας προκειμένου να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο να τεθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε τροχιά.

Οι υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες από τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους Οργανισμούς δεν θα απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, όπου υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, όπως δήλωσαν χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αν. Μανιτάκης, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Μανούσος Βολουδάκης. «Δεν θα κάνουμε απολύσεις, δεν θα παραβούμε την ισχύουσα νομοθεσία. Θέλουμε να φτιάξουμε μία άλλη διοίκηση.

Δέσμευση
Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει χρώμα πολιτικό, δεν μπορεί να κομματικοποιηθεί. Υπάρχει πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος σημείωσε πως θα εφαρμοστεί πλήρως η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων, που έχει προσδιοριστεί σε 1:5 για τον στενό δημόσιο τομέα και 1:10 για τις ΔΕΚΟ.

Η συγχώνευση και κατάργηση των πρώτων 20 Οργανισμών θα έρθει σύντομα με νομοθετική ρύθμιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρεί στην αξιολόγηση των φορέων και των οργανισμών του Δημοσίου προκειμένου να εισηγηθεί την κατάργηση ή τη συγχώνευσή τους. Οπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μ. Βολουδάκης, η αξιολόγηση των φορέων γίνεται κυρίως στη βάση ενός κριτηρίου που είναι το κόστος της παροχής των υπηρεσιών σε σχέση με το όφελος που παράγεται για τους πολίτες.

Το πρώτο κύμα
Ξεκίνημα από τη ΔΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η συγχώνευση ομοειδών Οργανισμών ξεκινώντας από όσους δραστηριοποιούνται στις ελληνικές εξαγωγές: Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, HELEXPO και Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών που θα ενσωματωθούν σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ονομαστεί Φορέας Εξωστρέφειας και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Με το ίδιο σκεπτικό θα ενοποιηθούν οι οργανισμοί λαϊκών αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και ο Τομέας διαχείρισης πιστώσεων για εκτέλεση έργων σε αρχαιολογικούς χώρους του υπουργείου Πολιτισμού με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και απαλλοτριώσεων. Παράλληλα θα ανακοινωθεί η σύμπτυξη των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν την προστασία ανηλίκων καθώς και οι 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που θα γίνουν 13, όσες και οι περιφέρειες της χώρας.

Λύση αναζητά η κυβέρνηση
Μπλόκο στις απολύσεις με αλλαγή του νόμου

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις και να μην εφαρμοστεί η εφεδρεία του πλεονάζοντος προσωπικού.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί «αγκάθι» για την υλοποίηση του προγράμματος, αφού, όπως προβλέπεται από τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου, σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών το πλεονάζον διοικητικό προσωπικό τίθεται σε εφεδρεία για έναν χρόνο με το 60% των αποδοχών του και κατόπιν απολύεται.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αν. Μανιτάκης, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποφυγή απολύσεων. Παράλληλα δήλωσε ότι αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα ποιοι υπάλληλοι περιλαμβάνονται στην αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να υπολογίζονται στον τελικό αριθμό των αποχωρήσεων και οι συμβασιούχοι που δεν ανανεώνεται η σύμβασή τους.

H έκθεση
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων του και θα αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα υπουργεία.

Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα των αξιολογήσεων των υπουργείων θα εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών και από την ερχόμενη εβδομάδα θα οργανωθούν οι Επιτροπές Αξιολόγησης σε όλα τα υπουργεία. Η Επιτροπή Αξιολόγησης στο υπουργείο Οικονομικών θα εγκατασταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πρώτες συγχωνεύσεις

  1. Συγχώνευση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών σε έναν νέο οργανισμό (φορέα εξωστρέφειας) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
  2. Συγχώνευση του Τομέα Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση έργων σε αρχαιολογικούς χώρους του υπουργείου Πολιτισμού με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
  3. Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας – Πειραιά σε έναν οργανισμό.
  4. Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων.
  5. Σύμπτυξη των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης ανά την επικράτεια που αφορούν την προστασία ανηλίκων.
email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr