Με κατακόρυφη πτώση αντιδρά το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Με κατακόρυφη πτώση αντιδρά το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Με κατακόρυφη πτώση αντιδρά το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

‘Αλμα στο… κενό χαρακτηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει κάθετη πτώση 7,60% και διαμορφώνεται στις 638,31 μονάδες, στον απόηχο των χθεσινών εκλογών και της αβεβαιότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι αναλυτές της EFG Eurobank επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αφήνει περιθώρια για ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν ότι η αγορά θα είναι πολύ νευρική , ενώ η Beta χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι συνθήκες στις αγορές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας από τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού κανένα κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων δεν συγκεντρώνει 151 έδρες.

Η Marfin Analysis θεωρεί ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας και πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ενώ η Eurroxx εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητική, βραχυπρόθεσμα, επίδραση στην αγορά αλλά και στις τράπεζες.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών ελληνικών εκλογών ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει για τις αγορές, ενώ από την πλευρά της η Citigroup προσδιορίζει στο 50% – 75% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες από 50% πριν από τις εκλογές.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,864 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 9,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 6,16% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,14%.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες υποχωρούν και το επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων καταγράφει μεγάλη πτώση 16,70%.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι μόνο μία μετοχή κινείται ανοδικά (η ΕΛΑΣΤΡΟΝ +0,43%), ενώ 46 υποχωρούν και 2 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Lamda Development -27,95%, Attica Bank-26,01%, Alpha Bank -21,25% και Πειραιώς -20,45%.

email
Πηγή άρθρου: newscode.gr