Μετά την “Αθηνά” έρχεται και η “Αριάδνη”

Αδήλωτη εργασία

Αδήλωτη εργασία

Νομοσχέδιο, με το οποίο στοχεύει να περιορίσει τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας και να βάλει τέλος στις συντάξεις – “μαϊμού”, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα στο “Βήμα της Κυριακής”, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει ολοκληρώσει πλέον τις ρυθμίσεις με τις οποίες ενεργοποιείται η Οικονομική Αστυνομία κατά της ανασφάλιστης εργασίας και ξεκινά η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος “Αριάδνη” για την εξάλειψη του φαινομένου των ααχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων.

Τα ληξιαρχεία των δήμων μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι οι βασικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επομένων ημερών.

Το σύστημα «Αριάδνη»

Το σύστημα «Αριάδνη» περιλαμβάνει μία ψηφιακή – ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων των συνταξιούχων που δημιούργησε η ΗΔΙΚΑ, θα λειτουργεί με τη μορφή δικτυακής συνεργασίας συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ληξιαρχεία, κλπ) και, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.

Οι συμβολαιογράφοι αποδέχθηκαν να παράσχουν την υπηρεσία τους, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον πολίτη, που μόλις θα κάλυπτε εκ μέρους τους το κόστος παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για την τροποποίηση του συστήματος «Αριάδνη», που καταγράφει ηλεκτρονικά τις αλλαγές δεδομένων των πολιτών (γάμοι, θάνατοι, κ.λπ.)

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί ότι το σύστημα «Αριάδνη» θα λειτουργήσει μέσω του ηλεκτρονικού μηχανισμού που διαθέτουν οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι και οι συμβολαιογράφοι. Όμως πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το σύστημα «Αριάδνη» θα λειτουργήσει μέσα από τον μηχανισμό που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι εύχονται την επιτυχία του νέου τύπου λειτουργίας του συστήματος «Αριάδνη» και δηλώνουν ότι θα συμπράξουν και ότι είναι στη διάθεση του υπουργείου για οποιαδήποτε συμβολή τους στην επιτυχία του νέου συστήματος ή και «την επαναδραστηριοποίηση του αρχικού συστήματος, εάν τούτο κριθεί αναγκαίο».

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr