“Μιλάνε πολλοί, οι οποίοι ξέρουν λίγα”

Ελληνισμός

Ελληνισμός

Να σταματήσει το “μόμπινγκ” σε βάρος κάποιων χωρών της ευρωζώνης ζητά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. φωτογραφίζοντας τη συμπεριφορά κάποιων πολιτικών του κυβερνητικού στρατοπέδου έναντι της Ελλάδας.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς εάν στην Γερμανία έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της Ελλάδας.

Οι επικριτές πάντως μιας “τιμωρητικής ρητορικής”, την οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολιτικοί του κυβερνητικού στρατοπέδου έναντι της Ελλάδας, δεν περιορίζονται πλέον στην γερμανική αντιπολίτευση.

Από το Όσλο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εξωτερικών απαίτησε να σταματήσει “η κακόβουλη συμπεριφορά κατά μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης για λόγους κομματικής πολιτικής”, ενώ χαρακτήρισε “λάθος να αποφαίνεται κανείς για την Ελλάδα πριν την έκθεση της τρόικα, χωρίς επαρκή γνώση των δεδομένων.”

Αφορμή για αυτήν την κριτική είναι μεν οι δηλώσεις πολιτικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι ο Βεστερβέλε εννοεί και τον πρόεδρο του ίδιου του τού κόμματος, τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ανεύθυνος ο προπαγανδισμός της εξόδου από το ευρώ

Σε αυτούς αναφέρεται, σε συνέντευξη του, ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Άρμιν Λάσετ.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης περιφερειακής οργάνωσης της CDU καταλόγισε ανευθυνότητα στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματος του στο Βερολίνο, τους Φιλελεύθερους (FDP) και την Χριστιανοκοινωνική Ένωση.

Αναφερόμενος στον Ρέσλερ, ο Λάσετ, δήλωσε ότι “είναι εντελώς ανεύθυνο, αν κάποιος εκτός Ελλάδας προπαγανδίζει την έξοδο της από την ευρωζώνη, πολύ περισσότερο αν αυτός είναι υπουργός Οικονομίας”.

Εάν ο κ. Ρέσλερ υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν προκαλεί πλέον φόβο, τότε, παραβλέπει τις διαστάσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λάσετ η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση ενός νατοϊκού εταίρου, κάτι το οποίο θα το επιθυμούσε πολύ η Ρωσία.

Στην όλη συζήτηση παρεμβαίνει και ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Ο παλαίμαχος πολιτικός των Φιλελευθέρων ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. 

Μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας δεν θα έπληττε μόνον Γερμανία οικονομικά. Ο κ. Γκένσερ πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι χρηματαγορές να στραφούν εναντίον της επόμενης χώρας της ΕΕ.

“Μιλάνε πολλοί, οι οποίοι ξέρουν λίγα”

Αλλά και εκτός του κυβερνητικού στρατοπέδου ανεβαίνουν οι τόνοι όσο αφορά στη στάση των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων έναντι της Αθήνας.

Ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς επικρίνει έντονα τη συζήτηση για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη και κυρίως δεν πρέπει να εκδιωχθεί εξαιτίας σχετικών ομιλιών γερμανών πολιτικών.

“Στην παρούσα φάση μιλάνε πολλοί, οι οποίοι ξέρουν λίγα”, τόνισε ο κ. Σολτς χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

email
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle