Μόνιμη και ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Ρυθμίσεις για οφειλέτες

Ρυθμίσεις για οφειλέτες

Μια νέα, μόνιμη και ευνοϊκή ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με “κούρεμα” των προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής, καθώς και πολλές δόσεις, επιχειρεί να φέρει το ερχόμενο διάστημα η κυβέρνηση την ώρα που τα δημόσια έσοδα καταρρέουν και οι πολίτες αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι, μιας και δεν μπορεί να διαγράψει οφειλές να παρατείνει όσο γίνεται τον χρόνο της αποπληρωμής τους, έτσι ώστε στο τέλος να εισπράξει ό,τι είναι δυνατόν.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς και την αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων.

“Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους” δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τρίκας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Μάλιστα, το τεχνικό κλιμάκιο έχει ζητήσει πιο αυστηρή στρατηγική προτείνοντας όσοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση να φυλακίζονται.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 σήμερα), με ελάχιστη καταβολή 100 – 250 ευρώ και τα χρέη προς τα Ταμεία, 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εφόσον εφεξής καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές.


Γ. Θεοχάρης: Κάθε περίπτωση θα κρίνεται ξεχωριστά

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση ο ΓΓ Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τονίζει ότι θα είναι προσαρμοσμένη ακριβώς στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Ο κ. Θεοχάρης αποκαλύπτει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με σύγχρονο τρόπο όπως οι διακανονισμοί που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας.

Και λέει χαρακτηριστικά: “Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους, να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν.

Πρέπει να μας αποδείξουν, με στοιχεία, την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών, ότι μπορούν να πληρώσουν. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται αυτή η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει. Η τρόικα δεν θα πει όχι”.

Ο ΓΓ Εσόδων προαναγγέλλει και διαγραφή χρεών όταν πρόκειται για χρέη που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης αλλά και μείωση των προσαυξήσεων και των επιτοκίων ώστε να περιορισθεί η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Μάλιστα, ο ίδιος ασκεί κριτική στο παρωχημένο φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και προαναγγέλλει ότι θα αποσυρθούν τα ταμεία από τις εφορίες και  ανακοινώνει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προϊσταμένων των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr