Νέος φόρος στα ακίνητα θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ

ΔΕΗ

ΔΕΗ(Πηγή φωτογραφίας;24h.gr)

Σε απόσυρση οδηγείται το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι το «χαράτσι» αυτό δεν μπορεί να είναι μόνιμο. Στη θέση του, προωθείται η θέσπιση νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, που θα επιβάλλεται ενδεχομένως και στα αγροτεμάχια.

Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για το νέο φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση αφορά την επιβολη ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Ημερησία, με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:

  • Ο περιορισμός ή ακόμη και η κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. 
  • Η επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.
Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ