Ο Ρουμπίνι σε ντιμπέιτ στην Αθήνα

Ρουμπίνι

Ρουμπίνι(Πηγή φωτογραφίας:voria.gr)

Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει στις 21 Φεβρουαρίου ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και να φύγει από το ευρώ», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος και διοργανώνεται από την Intelligence Squared Greece και το BBC World News.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ακόμα ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ στην άλλη πλευρά του πάνελ, αυτών δηλαδή που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, θα είναι ο Άγγλος βουλευτής Ντένις Μακσέιν και η Μιράντα Ξαφά, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Tο πλαίσιο του ντιμπέιτ:

«Η κλιμάκωση του Ελληνικού εθνικού χρέους σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη κρίση της Ευρωπαϊκής οικονομίας από όταν τέθηκε σε κυκλοφορία το ενιαίο νόμισμα το 2002.

Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελλάδα έπαψε να είναι μια χώρα στο περιθώριο της ευρωζώνης και έγινε η πηγή των μεγαλύτερων φόβων των Ευρωπαίων ηγετών.

Παρά τα πακέτα διάσωσης της Τρόικα και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ.

Όλο και περισσότεροι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αρχίζουν να υποστηρίζουν μια λύση που έμοιαζε αδιανόητη πριν από λίγο καιρό: ότι η Ελλάδα οφείλει να χρεοκοπήσει και να επιστρέψει στη δραχμή.

Χρειάζεται η Ελλάδα να έχει περισσότερο έλεγχο του νομίσματός της; Πως θα επηρέαζε η επιστροφή στη δραχμή τις διεθνείς και εγχώριες αγορές, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων;

Είναι η Ελλάδα το πρώτο ντόμινο; Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Θα επιβίωνε η Ευρωζώνη ενός τέτοιου σοκ;»

Ομιλητές Υπέρ της Πρότασης: Νουριέλ Ρουμπίνι, Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Stern Business School της Νέας Υόρκης,

Κώστας Λαπαβίτσας, Καθηγητής Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών του School of Oriental and African Studies στο Λονδίνο.

Ομιλητές Κατά της Πρότασης: Ντένις Μακσέιν, βουλευτής (Εργατικό Κόμμα) και πρώην υπουργός για την Ευρώπη, Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, πρόεδρος της EF Consulting.

Σημειώνεται ότι το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί στα αγγλικά και σε παράλληλη μετάφραση θα συντονίσει η Zeinab Badawi, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του BBC World News, ενώ θα μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC World.