Όλα τα σενάρια για το νέο μέτρο των αποδείξεων

Αποδείξεις

Αποδείξεις

Στο τραπέζι των συζητήσεων επανέρχεται αυτή την εβδομάδα το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων από οκτώ εκατομμύρια καταναλωτές και φορολογούμενους.

Το νέο σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο.

Ήδη, στο τραπέζι έχουν πέσει πλήθος προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι και η παροχή κινήτρων στους καταναλωτές.

Ποια είναι τα σενάρια μεταξύ των οποίων θα αναζητηθεί η τελική λύση;

1. Παροχή κινήτρων μόνο για συναλλαγές οι οποίες θα πληρώνονται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει ότι έχει εισπράξει τον ΦΠΑ οπότε θα μπορεί να επιστρέψει στον φορολογούμενο ένα ποσό ως bonus. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα είναι πλέον γνωστός στο υπουργείο Οικονομικών καθώς υπάρχει η εμπειρία και από το επίδομα θέρμανσης (σ.σ είναι περίπου το ίδιο καθώς η αγορά πετρελαίου γνωστοποιείται αμέσως στο υπουργείο Οικονομικών με δήλωση του εμπόρου πετρελαίου οπότε μόλις γίνει η αίτηση επιδόματος από τον καταναλωτή, η πραγματοποίηση της συναλλαγής διασταυρώνεται ηλεκτρονικά μέσω του αριθμού του ρολογιού της ΔΕΗ.

2. Παροχή κινήτρων μόνο για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Το ότι θα φύγουμε από την υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων για όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές (μεταξύ των οποίων και σουπερμάρκετ, φαρμακεία, πολυκαταστήματα, επιχειρήσεις που κατά κανόνα κόβουν απόδειξη) θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Ο έλεγχος του μέτρου που εφαρμόστηκε στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι πρακτικά αδύνατος και οι πιθανότητες σύλληψης της φοροδιαφυγής μηδενικές. Προτείνεται να ισχύσει έκπτωση φόρου μόνο για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες κάτι που είχε ισχύσει και στο παρελθόν. Η νομοθεσία προέβλεπε επιστροφή φόρου για όσους προσκόμιζαν αποδείξεις από εστιατόρια, ταβέρνες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ. Κάτι αντίστοιχο προτείνεται να ισχύσει και τώρα, ενδεχομένως και συνδυασμό με την αποπληρωμή της συναλλαγής μέσω του πλαστικού χρήματος (χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας).

3. Το 3ο σενάριο είναι παραλλαγή του 2ου. Δηλαδή, να πριμοδοτούνται οι συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες αλλά το ποιες από αυτές θα εξασφαλίζουν τελικώς έκπτωση φόρου στον καταναλωτή, να μην είναι εξαρχής γνωστό και να κοινοποιείται με υπουργική απόφαση κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της επόμενης χρονιάς. Αυτή η λύση εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για συλλογή αποδείξεων συνολικά καθώς ο φορολογούμενος θα προσδοκά να κερδίσει κάτι (σ.σ στο παρελθόν, η επιδότηση έφτανε να ισοδυναμεί για συγκεκριμένους φορολογούμενους με έκπτωση επί της τελικής τιμής της τάξεως του 13-15%).

Εκτός από τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης για συλλογή αποδείξεων, αναμένεται να ληφθούν και παρεμβάσεις στο σκέλος της τιμωρίας όσων προχωρούν σε «μαύρες συναλλαγές». Προτείνεται να τονωθεί ακόμη περισσότερο το μέτρο της επιβολής προστίμου σε όσους καταναλωτές συλλαμβάνονται να έχουν κάνει συναλλαγή χωρίς απόδειξη ενώ στην πράξη πλέον θα πρέπει να δοκιμαστεί και το σύστημα της υποχρεωτικής πληρωμής μέσω τραπεζικού συστήματος όλων των συναλλαγών πάνω από ένα ποσό.

email
Πηγή άρθρου: fpress.gr