
Πανάκριβες οι ελληνικές υπηρεσίες.(Πηγή φώτο:blog.detourservices.com)
Μια επιχείρηση μπορεί να βρει τις ίδιες ή και καλύτερες στο εξωτερικό με μικρότερο ετήσιο κόστος κατά 50%.
Στην Ελλάδα δεν είναι ακριβές μόνο οι υπηρεσίες και τα προϊόντα για τους καταναλωτές. Είναι και για τις επιχειρήσεις.
Ερευνα της «Κ» διαπίστωσε ότι αν μια μικρή ελληνική επιχείρηση επιλέξει βασικές υπηρεσίες για τη λειτουργία της από το εξωτερικό, τότε μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση 50% που αντιστοιχεί στο μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη ενός επιπλέον εργαζόμενου!
Για τις ανάγκες της έρευνας «δημιουργήσαμε» μία φανταστική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με κεφάλαιο 10.000 ευρώ και με στόχο να πετύχει το πρώτο έτος λειτουργίας τζίρο 50.000 ευρώ. Η έδρα θα ήταν σε σχετικά κεντρικό σημείο στην Αθήνα ή το εξωτερικό, με εμβαδόν 90 τ.μ. Η εταιρεία θα απασχολούσε τρία άτομα.
Το κόστος των βασικών υπηρεσιών που αναζήτησε η εταιρεία, προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει τον πρώτο χρόνο ανήλθε σε 16.995 ευρώ. Αν επέλεγε αντίστοιχες υπηρεσίες από εταιρείες του εξωτερικού (που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στην Ελλάδα), τότε το κόστος θα μειωνόταν σε 9.965 ευρώ.
Αν μάλιστα επέλεγε ως έδρα το Λονδίνο, τότε το συνολικό κόστος θα έπεφτε στα 9.293 ευρώ. Δηλαδή θα εξοικονομούσε 7.701,66 ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Η εξοικονόμηση αυτή αντιστοιχεί στο 77% του κεφαλαίου της ή στο κόστος για την απασχόληση ενός επιπλέον εργαζόμενου. Η διαπίστωση αυτή είναι εντυπωσιακή καθώς:
Πρώτον, σε μια περίοδο που καλπάζει η ανεργία, θα μπορούσε μία μικρή επιχείρηση να προσλάβει έναν ακόμα εργαζόμενο.
Δεύτερον, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των εξαγωγών, η επιχείρηση εισάγει υπηρεσίες από το εξωτερικό, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική και στη συνέχεια να… εξάγει τα προϊόντα της.
Τρίτον, την ώρα που η ελληνική αγορά διψάει για ρευστότητα, μία επιχείρηση πληρώνει ξένες εταιρείες για να κάνει τη δουλειά της.
Η σύγκριση
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πάσχουν στην ποιότητα των υπηρεσιών, όσο στην τιμολόγηση και στο επίπεδο εξυπηρέτησης.
– Ακριβοί είναι και οι Ελληνες ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. γραφίστες, προγραμματιστές κ.λπ.). Για παράδειγμα, μέσα από ιστοσελίδα δικτύωσης ελεύθερων επαγγελματιών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών από όλο τον κόσμο, ζητήσαμε τη δημιουργία μιας εφαρμογής για την ιστοσελίδα. Δώσαμε τις προδιαγραφές, αλλά δεν αναφέραμε μέχρι πόσο ήμασταν διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Οι προσφορές από Λονδίνο, ΗΠΑ και Ινδία ξεκινούν από 50 ευρώ. Από την Ελλάδα ήρθε μία προσφορά από 450 ευρώ!
– Στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικά δεν υπάρχει ή δεν είναι ξεκάθαρος ο τιμοκατάλογος στις ιστοσελίδες τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο ενδιαφερόμενος πελάτης να κάνει εύκολη και γρήγορη σύγκριση.
– Οταν λέγαμε στις ελληνικές επιχειρήσεις ότι βρήκαμε φθηνότερες υπηρεσίες στο εξωτερικό ήταν διατεθειμένες να μας κάνουν έκπτωση έως 70%!
– Οι ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται στο επίπεδο εξυπηρέτησης και στον τρόπο πώλησης. Τα τμήματα πωλήσεων και υποστήριξης πελατών στο εξωτερικό λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, απαντούν αμέσως στα email και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για κερδίσουν τον πελάτη εκείνη τη στιγμή.Αίτημα για προσφορά σε ελληνική επιχείρηση απαντήθηκε ύστερα από δύο ημέρες, λέγοντας ότι για να ενημερωθούμε για το κόστος και το πακέτο υπηρεσιών θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε με πωλητή, στη συνέχεια να μας επισκεφτεί για ενημέρωση και μετά θα έχουμε προσφορά. Βέβαια, υπήρξε και αντίστοιχο αίτημα προς ξένη εταιρεία που δεν απαντήθηκε ποτέ.
– Οι περισσότερες υπηρεσίες του εξωτερικού διαφημίζουν την «εγγύηση επιστροφής χρημάτων», μειώνοντας έτσι το ρίσκο για τον πελάτη που θα τις προτιμήσει. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλες παρέχουν την εγγύηση αυτή για τις πρώτες 30 ημέρες, ενώ όσες δεν λένε τίποτα περί επιστροφής χρημάτων, τελικά τα επιστρέφουν χωρίς δεύτερη κουβέντα μόλις τα ζητήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν το διαφημίζουν και η επιστροφή χρημάτων είναι σχετικά πιο δύσκολη.
Για ενοίκιο, λογιστή και γραμματεία
Ας δούμε βήμα βήμα την αναζήτηση των φθηνότερων υπηρεσιών για τη φανταστική εταιρεία που δημιουργήσαμε.
l Εδρα. Το ενοίκιο για γραφείο 90 τ.μ. στο Χαλάνδρι ανήλθε σε 12.000 ευρώ τον χρόνο, συν δύο ενοίκια εγγύηση (σύνολο 14.000 ευρώ). Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται κοινόχρηστα και κόστος για 24ωρη ασφάλεια του κτιρίου (security) και του γραφείου. Το ενοίκιο σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου μαζί με κοινόχρηστα και ασφάλεια ανήλθε σε 39.000 ευρώ τον χρόνο. Η διαφορά είναι μεγάλη, αλλά οι παρεχόμενες υπηρεσίες τελείως διαφορετικές.
l Λογιστής. Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που πέραν της γραμματειακής υποστήριξης ή την παροχή αίθουσας συσκέψεων, παρέχουν πλήρη νομική, γραφειοκρατική και φοροτεχνική υποστήριξη.
Μάλιστα, σε αυτές μπορεί να δηλωθεί η διεύθυνση αλληλογραφίας ή επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές. Το πλήρες πακέτο στο Λονδίνο ανήλθε σε περίπου 3.480 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων στο Λονδίνο θα πρέπει η εταιρεία μας να έχει την έδρα της εκεί.
Στην Ελλάδα, μόνο το φοροτεχνικό γραφείο ζήτησε 2.650 ευρώ για σύσταση και τήρηση βιβλίων και στοιχείων για την πρώτη (υπερδωδεκάμηνη) χρήση. Το εικονικό γραφείο στην Αθήνα (χωρίς νομική και φοροτεχνική υποστήριξη) κόστιζε 2.566 ευρώ τον χρόνο. Υπήρξε φθηνότερη προσφορά από μεγαλύτερη λογιστική εταιρεία ύψους 2.000 ευρώ τον χρόνο.
Ετσι, το αντίστοιχο πακέτο στην Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 4.500 – 5.216 ευρώ τον χρόνο, έναντι 3.480 ευρώ στο Λονδίνο.
l Τηλεφωνικό κέντρο – Γραμματεία. Η εταιρεία μας σκέφτηκε να δώσει outsourcing το τηλεφωνικό κέντρο και τη γραμματεία. Δηλαδή κάποιος να δέχεται τηλέφωνα, να απαντά, να κρατά μηνύματα, να ενημερώνει τη διοίκηση και μετά τους πελάτες.
Να κλείνει ραντεβού, να παίρνει τα email κ.λπ. Στην Ελλάδα λάβαμε προσφορά με κόστος 1.906 ευρώ τον χρόνο και από το Λονδίνο 1.872 ευρώ τον χρόνο. Η προσφορά του Λονδίνου περιλαμβάνει και παροχή τηλεφωνικού αριθμού για την εταιρεία μας.
Ηλεκτρονικό κατάστημα με 600 ευρώ
Μια ομάδα υπηρεσιών που είναι πολύ ανταγωνιστική στο εξωτερικό, σχετίζεται με το Ιντερνετ. Για παράδειγμα:
– Φιλοξενία. Ζητήσαμε προσφορά για πακέτο φιλοξενίας με τις εξής ελάχιστες απαιτήσεις: διαθέσιμος χώρος 1 GB, βάση δεδομένων 1 GB, απεριόριστη κίνηση, απεριόριστα email. Στην Ελλάδα βρήκαμε την υπηρεσία με 196,6 ευρώ τον χρόνο. Η χρέωση δεν περιλαμβάνει επιπλέον κόστος για τη βάση δεδομένων, ανάλογα με τη χωρητικότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Το κόστος στις ΗΠΑ ήταν 66 ευρώ χωρίς άλλες επιβαρύνσεις και με περισσότερες παροχές και δώρα.
– Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Μόνο για σχεδιασμό λάβαμε προσφορά από την Ελλάδα 800 ευρώ. Από το εξωτερικό, για το συνολικό κόστος ήταν 600 ευρώ.
– Διαχείριση ιστοσελίδας. Ζητήσαμε κάποιον που να ασχολείται 4-5 ώρες την ημέρα για να ανανεώνει το site, να στέλνει newsletter, να απαντά στα email κ.λπ. Στις ΗΠΑ βρήκαμε την υπηρεσία με περίπου 100 ευρώ τον μήνα, ενώ στην Ελλάδα με 400 ευρώ.
– Προώθηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης και σε κοινωνικά δίκτυα. Το κόστος από την Ελλάδα ήταν 1.168,50 και από τις ΗΠΑ 1.385 ευρώ.
– Μηχανάκι για πιστωτική κάρτα (POS). Η υπηρεσία στο εξωτερικό είναι φθηνότερη και αποκτάται εύκολα, σε μία ημέρα, με τη συμπλήρωση μιας αίτησης ηλεκτρονικά (τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αποστέλλονται επίσης ηλεκτρονικά).
Αντί για μηχανάκι δίνεται η πρόσβαση σε μία εφαρμογή μέσω Ιντερνετ. Μηχανάκι ή/και Ιντερνετ προσφέρουν και οι ελληνικές τράπεζες, αλλά η όλη διαδικασία θυμίζει σύσταση της επιχείρησης από την αρχή, καθώς απαιτείται άνοιγμα εταιρικού λογαριασμού και στην τράπεζα του POS και μία διαδικασία που παίρνει τουλάχιστον ένα μήνα και πολλές επισκέψεις στο κατάστημα της τράπεζας.
Το κόστος για τζίρο 50.000 ευρώ με 250 συναλλαγές το έτος θα κόστιζε με POS από την Ελλάδα γύρω στα 4.000 και από το Λονδίνο ή τις ΗΠΑ γύρω στα 2.230 ευρώ τον χρόνο.
Τα μειονεκτήματα
Ωστόσο, όλα δεν είναι τέλεια. Υπήρξαν προβλήματα κατά την αναζήτηση και το κλείσιμο συμφωνιών με υπηρεσίες του εξωτερικού, κυρίως στα εξής:
– Πολλές από τις ξένες εταιρείες έχουν έδρα στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα το κόστος του τιμολογίου να μην μπορεί να εκπέσει από τον ΦΠΑ για την ελληνική επιχείρηση.
– Ηταν πολύ δύσκολο να ελέγξει κάποιος αν πίσω από το εντυπωσιακό site της εταιρείας κρύβεται μια αξιόπιστη ή όχι επιχείρηση.
– Σχεδόν καμία ξένη εταιρεία δεν διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο ή υποστήριξη στα ελληνικά. Επομένως, απαιτείται καλή γνώση αγγλικών για συνεννόηση, αλλά και για κατανόηση νομικών, οικονομικών και τεχνικών όρων.
– Οι νομικές διαφορές, αν προκύψουν, θα επιλυθούν σε δικαστήρια της χώρας όπου έχει έδρα η ξένη εταιρεία.
Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει διαφορά, π.χ. με μια εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων από το Λος Αντζελες, θα πρέπει ο Ελληνας επιχειρηματίας να διορίσει δικηγόρο για αγωγές και δικαστήρια στις ΗΠΑ.