Πάνω από το 75% η συμμετοχή στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Λουκάς Παπαδήμος

Λουκάς Παπαδήμος.(Πηγή φωτογραφίας:parapolitika.gr)

Λίγες ώρες πριν την εκπνοή της τελικής προθεσμίας, οι ομολογιούχοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI φέρεται να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 75% και να επιβεβαιώνεται το σενάριο για την επιτυχία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Αρκετά τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και το ίδιο εκτιμούν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων PSI που βρίσκονται υπό το ελληνικό δίκαιο αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα το 80%.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις «βλέπουν» τη συνολική συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομόλογων του ιδιωτικού τομέα με βάση το Ελληνικό Δίκαιο κοντά στο 90% και στο γενικότερο σύνολο των ομολόγων που «κουρεύονται» η συμμετοχή αναμένεται κινηθεί στα επίπεδα του 80%.

Με βάση αυτή την θετική κατάληξη, η χώρα απαλλάσσεται από χρέος 107 δισ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ ευρώ, προς την ελληνική οικονομία.

Η προθεσμία ανταλλαγής λήγει στις 10 το βράδυ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s). Εάν το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 88,5%, ενδέχεται να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s) και έτσι να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Αύριο το πρωί 8.00 ώρα Ελλάδος θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το PSI και στις 3.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Τότε θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC’s.

Επίσης, το Eurogroup θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με όσους δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων. 

Στις 20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ – που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί – το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο και την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να δοθεί η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας στη χώρα.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ