Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Barclays

Πρόστιμο - ρεκόρ στην Barclays

Παρατήθηκε ο πρόεδρος της Barclays.Φωτογραφία: business.rawsignal.com

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της βρετανικής τράπεζας Barclays  Μάρκους ‘Ειτζις, υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τις επικρίσεις για την εφαρμογή πολιτικής χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor στη διατραπεζική αγορά, ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας Barclays, Μάρκους Έιτζις, έπειτα από το πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 455 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην τράπεζα, που κατηγορήθηκε ότι χειραγωγούσε τη διαμόρφωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά χρήματος του Λονδίνου.

Η Barclays είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας έφεραν στο φως απαράδεκτες συμπεριφορές στους κόλπους της τράπεζας και κατάφεραν καταστροφικό πλήγμα στην υπόληψη της Barclays», δήλωσε ο Μάρκους Έιτζις.

«Οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι μας εξαπατήθηκαν και λυπούμαι πραγματικά για αυτό» δήλωσε μέσω ανακοίνωσης Τύπου.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η υπόθεση για τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor επέφερε «ολέθριο πλήγμα» στην αξιοπιστία της τράπεζας και τονίζει: «ελπίζω οι ευθύνες να σταματήσουν σε μένα».

Η υπόθεση αφορά συμβιβασμό ύψους 290 εκατ. στερλινών (360 εκατ.ευρώ) στον οποίο συμφώνησε να προχωρήσει η Barclay’s με τις αρμόδιες χρηματοοικονομικές αρχές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετά από καταγγελίες περί χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor, τα οποία διέπουν παράγωγα συμβόλαια αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς και χρησιμοποιούνται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον εταιρικό δανεισμό.

Στο πλαίσιο των ιδίων καταγγελιών ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Μπόμπ Ντάϊαμοντ έχει κληθεί να παράσχει διευκρινήσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, την Τετάρτη, στο Λονδίνο.

Πηγή άρθρου: tanea.gr