Πέντε καυτά φορο-ερωτήματα για το 2014

Εφορία

Εφορία

Καινούργια πρόστιμα, υποχρέωση ένταξης στο καθεστώς των βιβλίων για τους αγρότες, νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος… Άλλαξε η χρονιά και ήρθε ο κόσμος των φορολογουμένων και των λογιστών τους ανάποδα.

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μας βομβαρδίζει με εγκυκλίους, εμείς ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τι ακριβώς μας έχει συμβεί. Πρέπει να το κάνουμε και μάλιστα γρήγορα διότι τα πρόστιμα έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν βροχή.

Απαντήσεις, στο άρθρο που ακολουθεί

Ποιές αλλαγές θα φέρει το 2014 στους φορολογούμενους; θα είναι καλύτερη χρονιά όσο αναφορά την «τσέπη» μας απέναντι στην εφορία;

Το 2014 θα φέρει πάρα πολλές αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης όλων των φορολογουμένων, αλλά και γενικότερα σε πολλές άλλες φορολογικές διαδικασίες όπως είναι:

  • τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που θα πληρώνουν οι οφειλέτες του δημοσίου,
  • η κατάργηση της πληρωμής οποιοδήποτε ποσού στην εφορία και η πληρωμή μόνο στις τράπεζες,
  • η γενίκευση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της εφορίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μία από τις βασικότερες αλλαγές όμως είναι η κατάργηση της πλειονότητας των φοροαπαλλαγών με την ταυτόχρονη θέσπιση της διαφορετικής φορολόγησης των εισοδημάτων ανάλογα με την πηγή που προέρχεται (ενοίκια, μισθοί, αυτοαπασχολούμενοι) , αλλαγή που βέβαια στους περισσότερους φορολογούμενους δεν θα είναι καθόλου θετική αφού θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρσι ,κάτι που θα κάνουν και μέσω του νέου φόρου ακινήτων που θα επιβαρύνει όλους τους φορολογούμενους και πρόκειται για μονιμοποίηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και μάλιστα διεύρυνση αυτού μέσω και της φορολόγησης νέων κατηγοριών όπως είναι τα αγροτεμάχια για παράδειγμα.

Ισχύει ότι μεγάλο βάρος θα σηκώσουν φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι, τα μικρομάγαζα και οι επιχειρήσεις;

Γεγονός είναι ότι οι μεγάλοι χαμένοι όλων αυτών των αλλαγών θα είναι όσοι έχουν δική τους επιχείρηση. Η φορολόγηση σε αυτούς θα είναι πολύ μεγάλη και συγκεκριμένα θα είναι 26% από το πρώτο ευρώ κέρδος και 33 % σε όσους έχουν 50.000€ κέρδος και πάνω. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία η φορολογία θα είναι 26 % από το πρώτο ευρώ και 10% στο μέρισμα. Για τους αγρότες ο φόρος θα είναι 13% επί των κερδών. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι για αυτήν την κατηγορία δεν θα αναγνωρίζεται καμία φοροαπαλλαγή και εάν ο φορολογούμενος δεν καλύπτει τα τεκμήρια του (σπίτι, αμάξι, δάνειο, εφάπαξ τεκμήριο κλπ) θα φορολογηθεί για αυτά βάση της κλίμακας που είπαμε πριν και τα ποσά θα είναι τεράστια χωρίς να έχει καθόλου κέρδος!

Ποια θα είναι τα πρόστιμα που ορίζει ο νέος κώδικας που ισχύει από 1/1/2014;

Τα πρόστιμα από την αρχή του έτους θα είναι υπέρογκα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το ελαφρυντικό του ανθρώπινου λάθους στους επαγγελματίες αλλά ούτε και σε εμάς τους φοροτεχνικούς. Τα ποσά που θα πληρώνονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης οποιασδήποτε λίστας (ΦΠΑ,ΦΜΥ,ΦΕΕ, μηνιαίες συγκεντρωτικές τιμολογίων, φορολογική δήλωση κλπ) θα είναι τεράστια και ξεκινάνε από τα 1.000 € στην καλύτερη περίπτωση και φτάνουν στις 10.000 € και όταν υπάρχει και χρεωστικός φόρος, τότε ο φόρος θα διπλασιάζεται! Ακόμα προβλέπεται και πρόστιμο 10.500 € για κάθε παράλειψη στην ΑΠΔ του ΙΚΑ. Όσο αναφορά τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία θα υπάρχει ένας ετήσιος τόκος που θα είναι περίπου 8,5% τον χρόνο αλλά θα υπάρχει και πρόστιμο που θα είναι 10% επί του ποσού μετά το πέρας 2 μηνών , 20 % μετά το έτος και 30% μετά το 2ο έτος.

Βλέποντας τα ποσά αυτά καταλαβαίνουμε ότι κάθε λάθος αλλά και κάθε αδυναμία πληρωμής θα πληρώνεται πολύ ακριβά, αλλά επίσης καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνόντες ξεχνούν την κατάσταση της οικονομίας και ξεχνούν ακόμη ότι δεν έχουν να κάνουν με μηχανήματα που γενούν χρήμα αλλά με ανθρώπους που έχουν δικαιολογημένες οικονομικές αδυναμίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Οι αγρότες τελικά πότε θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων;

Όλοι οι αγρότες θα πρέπει από 1/1/2014 να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Εξαιρούνται όμως από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 10.000 € υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000€. Θα πρέπει όμως να τηρούν αθροιστικά και τις 2 προϋποθέσεις ενώ στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ-προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι εάν ενταχθούν στην κατηγορία των βιβλίων θα είναι πλέον κανονική επιχείρηση με λογιστικά βιβλία και θα έχουν το θέμα με τα πρόστιμα αλλά και τα τεκμήρια που αναλύσαμε στις προηγούμενες ερωτήσεις .

Θα πρέπει οι αγρότες να πάνε στην εφορία για να δηλώσουν κάποια μεταβολή;

Όλοι οι αγρότες που μπαίνουν στο καθεστώς τήρησης βιβλίων και στοιχείων θα πρέπει να κάνουν μεταβολή στο μητρώο της εφορίας και να δηλώσουν υπόχρεοι βιβλίων αλλά και τον κωδικό δραστηριότητας του επαγγέλματος τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάση του νέου κώδικα ο χρόνος που έχει στην διάθεση του ο φορολογούμενος για μεταβολή στο μητρώο είναι 10 ημέρες και μετά το πέρας των ημερών το πρόστιμο θα είναι αυτό που είπαμε και προηγούμενα 1.000 € δηλαδή το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί και να τετραπλασιαστεί!!!

Εδώ θα πρέπει το υπουργείο να δώσει διευκρινήσεις για μια σειρά θέματα που προκύπτουν αλλά φυσικά θα πρέπει να δώσει και ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την μεταβολή, δεδομένου της έλλειψης οδηγιών, την προσαρμογή που θέλουν οι φορολογούμενοι, αλλά και της απόστασης που θα πρέπει να διανύσουν και τις ουρές που θα αντιμετωπίσουν λόγω των συγχωνεύσεων των εφοριών.

Κλείνοντας θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σε όλους τους αναγνώστες όσο αναφορά το φορολογικό κομμάτι διότι πλέον τα πρόστιμα είναι υπέρογκα και οι φορολογικές διαδικασίες πολύπλοκες, και με δεδομένο ότι πλέον, σχεδόν ότι ώρα θέλει το Ελληνικό δημόσιο μπορεί να δεσμεύει λογαριασμούς και να παίρνει μέτρα απέναντι στους οφειλέτες του, όπως το βολεύει, μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως για ελάχιστες οφειλές για τις οποίες μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ειδοποιηθεί καν!.

Από την άλλη θέλω να υπενθυμίσω στους αρμόδιους της φορολογίας ότι εάν σκοπός τους είναι η ανάπτυξη όπως συνεχώς διατυμπανίζουν θα πρέπει να κάνουν κάτι και για το σκοπό αυτό, διότι μέχρι στιγμής το μόνο που αναπτύσσεται στην χώρα αυτή είναι τα λουκέτα και η ανεργία και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς.

 Του Φοροτεχνικού Ηλία Χατζηγεωργίου

email
Πηγή άρθρου: fpress.gr