“Περιζήτητοι” οι απόφοιτοι λυκείου – Στα αζήτητα τα μεταπτυχιακά

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Τι είδους θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν άραγε στη χώρα; Ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μια σειρά από θέσεις εργασίας που αφορούν όλα τα επίπεδα σπουδών.

Οι θέσεις αυτές διαμορφώνονται με βάση τις αιτήσεις των εργοδοτών στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ και αναρτώνται τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα. Μέχρι και τις 14/5/2013 μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης ζητούνταν 3.241 εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα.

Η ανάλυση των θέσεων αυτών μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε προσωπικό, για τις ειδικότητες και το επίπεδο σπουδών. Μέσα από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ο αριθμός των θέσεων σε τουριστικές περιοχές είναι αρκετά μικρός.

Συγκεκριμένα σε Κρήτη, νησιά και Χαλκιδική προσφέρονται 445 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 13,7% των θέσεων.

Κυριαρχούν οι απόφοιτοι λυκείου – Λίγες θέσεις για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με βάση την ανάλυση που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι μικρός αριθμός εργοδοτών ζητά μέσω του ΟΑΕΔ πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πιο αναλυτικά οι θέσεις που απευθύνονται σε πτυχιούχους ΑΕΙ ήταν μόλις 195 και σε πτυχιούχους ΤΕΙ 185.

Αντίθεα με τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη μερίδα του λέοντος την έχουν οι απόφοιτοι λυκείου στους οποίους προσφέρονται 1243 θέσεις εργασίας. Μικρός είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας για απόφοιτους δημοτικού, που είναι 116 ενώ για απόφοιτους γυμνασίου είναι 303.Για 989 θέσεις εργασίας δε διευκρινίζεται το επίπεδο σπουδών ενώ μικρός είναι ο αριθμός των θέσεων για πτυχιούχους των ΙΕΚ.

Ο μικρός αριθμός ζήτησης πτυχιούχων ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν εργάτες, υπαλλήλους γραφείου, πωλητές και υπαλλήλους για τουριστικές επιχειρήσεις, θέσεις που δεν απαιτούν υψηλό επίπεδο σπουδών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω του ΟΑΕΔ ζητείται μόλις ένα άτομο που να έχει μεταπτυχιακό.

Επίπεδο σπουδών

Αριθμός θέσεων

ΑΕΙ

195

ΤΕΙ

185

Απόφοιτοι Λυκείου

1243

Άλλο

989

Γυμνάσιο

303

Δημοτικό-καθόλου σχολείο

125

Τεχνική Σχολή-Λύκειο, ΤΕΕ (Α,Β)

128

ΙΕΚ (Με και χωρίς πιστοποίηση)

69

Σχολές Μαθητείας

3

Μεταπτυχιακό

1

Σύνολο

3241

Από τις 3241 θέσεις εργασίας οι 241 αφορούσαν την Κρήτη. Οι θέσεις αυτές προσφέρονται μέσω των ΚΠΑ2 που βρίσκονται και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Στον πίνακα ακολουθεί η κατανομή των θέσεων ανά Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης.

Περιοχή ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ

Αριθμός θέσεων

Άγ.Νικόλαος

3

Σητεία

1

Ιεράπετρα

2

Αλικαρνασσός

43

Χανιά

52

Ρέθυμνο

41

Ηράκλειο

99

Σύνολο

241

Όπως φαίνεται από τον πίνακα στα δυο ΚΠΑ του Νομού Ηρακλείου (Ηράκλειο, Αλικαρνασσός) προσφέρονται 142 θέσεις εργασίας δηλαδή το 59% των θέσεων. Δεύτερος Νομός σε προσφορά θέσεων εργασίας είναι τα Χανιά με 52 θέσεις και ποσοστό 21,6% και τρίτος το Ρέθυμνο με 41 θέσεις εργασίας και ποσοστό 17%. Αντίθετα μικρός είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρεται μέσω των τριών ΚΠΑ του Νομού Λασιθίου. Συγκεκριμένα προσφέρονται 6 θέσεις εργασίας.

Θέσεις εργασίας νησιωτικών περιοχών – Το 36,8% στη Ρόδο

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται μέσω των Κέντρων Απασχόλησης νησιωτικών περιοχών αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός τους φθάνει τις 182.

Περιοχή ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ

Αριθμός θέσεων

Θάσος

9

Κω

1

Αργοστόλι Κεφαλονιά

11

Ερμούπολη Σύρος

14

Ζάκυνθο

13

Κέρκυρα (Κέρκυρα,Λευκίμη)

44

Μυτιλήνη

6

Νάξο

1

Ρόδος (Ρόδος, Αρχάγγελος)

67

Σάμο

3

Λευκάδα

9

Χίο

4

Σύνολο

182

Από τον πιο πάνω πίνακα παρατηρούμε ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας προσφέρονται στα νησιά Κέρκυρα και Ρόδο. Το 36,8% των θέσεων εργασίας αφορά τη Ρόδο και το 24,17% την Κέρκυρα. Αντίθετα οι άλλες νησιωτικές περιοχές εμφανίζουν μικρό αριθμό θέσεων εργασίας παρά το γεγονός ότι είναι τουριστικές.

Θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική – Μικρός ο αριθμός των θέσεων

Ο Νομός Χαλκιδικής αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σημαντικό να δούμε πόσες θέσεις εργασίας προσφέρονται μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης που εδρεύουν σε αυτό το Νομό( Μουδανιά, Πολύγυρο, Αρναία).

Περιοχή ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ

Αριθμός θέσεων

Πολυγύρου

7

Ν.Μουδανιών

15

Αρναία

0

Σύνολο

22

Από τον πίνακα παρατηρούμε ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των θέσεων που ζητούνται μέσω του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Μάιο και η τουριστική σεζόν ξεκινά στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το Νομό Σερρών, που ο τουρισμός δεν αποτελεί κύρια απασχόληση των κατοίκων, το ίδιο διάστημα προσφέρονται 42 θέσεις εργασίας.

Επιμέλεια στοιχείων Καλόγηρος Βασίλειος, Med, Υποψήφιος διδάκτωρ Π.Θ

Πηγή άρθρου: news.gr