Ποια ακίνητα μπαίνουν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων

Αυθαίρετα

Αυθαίρετα

Την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να νομιμοποιήσουν τα ακίνητα τους εξετάζει να δώσει με νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο, ενώ τα αυθαίρετα θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία οι δύο βασικές κατηγορίες αυθαιρέτων θα είναι οι εξής:

  • Ακίνητα σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια και έχουν πολεοδομικές υπερβάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγει ήδη παράθυρο ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, που προβλέπει ότι εσωτερικοί χώροι, όπως δώματα, κλιμακοστάσια κ.λπ. πλέον δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ενώ δίνει το δικαίωμα για αλλαγή χρήσεων στο 50% των βοηθητικών χώρων αλλά και την επέκταση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, υπό προϋποθέσεις αύξησης ύψους κ.λπ.
  • Σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές οι οποίες όμως μπορούν να αποκτήσουν οικιστική καταλληλότητα και να κινηθούν διαδικασίες ένταξής τους σε πολεοδομικό σχέδιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο θα εξετάσει δυνατότητες επίσπευσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, που καρκινοβατεί.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, σχετικά με τις ρυθμίσεις των ημιυπαιθρίων οι ημερομηνίες που αφορούν τον ν. 3843/2010 έχουν μετατεθεί ήδη με νομοθετική ρύθμιση για τις 31 Μαΐου του 2013σε δύο βασικές κατηγορίες αυθαιρέτων προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος του υπουργείου είναι να εισπρακτική το κράτος περισσότερα από τρία δισ. ευρώ.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr