Πλήρης ρήξη τρόικας – Βρούτση για τα εργασιακά

Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης

Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης

Πλήρης ρήξη σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Βρούτση και της τρόικας την Τρίτη το μεσημέρι. Λίγο πριν τις 16.30 η επεισοδιακή συνάντηση με τον κ. Βρούτση έλαβε τέλος. Είχε διακοπεί για πρώτη φορά και νωρίς το μεσημέρι λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν και ξανάρχισε γύρω στις 15.00. Στη συνέχεια τα μέλη της τρόικας θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους τους (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ). Μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Βρούτσης αναχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών και μετέβη στη Βουλή για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Στέλεχος της τρόικας άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν και σήμερα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ειδικότερα συνεργάτες του υπουργού έελγαν: «εμείς είμαστε εδώ, όποτε θέλουν μπορουν να έρθουν να συνεχίσουμε τη συζήτηση».

Κατά τη μεσημεριανή διακοπή ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ επικοινώνησε  με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για να συζητήσει το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις μετά τα μέτρα-σοκ που ζητούν οι δανειστές στο εργασιακό.

Χθες Δευτέρα, ο κ. Βρούτσης είχε πολύωρη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά τη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Τα σημεία τριβής

Σύφωνα με το ΑΠΕ η τρόικα υποστηρίζει, ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του δεύτερου μνημνονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και, άρα, δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί «από κάποιο βασικό μισθό», ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάνσεις και τα επιδόματα. Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η διατύπωση «a statutory minimum wage», την οποία η τρόικα ερμηνεύει ως αναφορά σε ένα μισθό και τίποτε άλλο.

 

Επομένως, οι εκπρόσωποι των δανειστών, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει, ήδη, νομοθετηθεί.

Στο ελληνικό κείμενο γίνεται λόγος για ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείει ωριμάνσεις και επιδόματα.

 

Αλλά και στο κείμενο του νόμου 4046, το οποίο ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2012, και κυρώνει το μνημόνιο συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες», καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας διαμορφωθεί κάτω από το 10%».

 

Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.

Οι μειώσεις και οι αντιπροτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σημεία της συζήτησεις ήταν η οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και η κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση ανά τριετία στο βασικό μισθό.

Η τρόικα, ζητά πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ’ αρχήν θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας, που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικά το σημείο αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα τριβής και με τα συνδικάτα, καθώς απορρίπτουν την διεύρυνση των συνομιλιτών από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων. Η τρόικα ζητάει να ανοίξει ο κύκλος των κοινωνικών εταίρων και να μην έχει το μονοπώλιο των συνομιλών μόνο ο ΣΕΒ.

Να μπορούν δηλαδή να διαπραγματευτούν με τα κλαδικά συνδικάτα και οι αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις, βλέπε ΣΕΤΕ για τον τουρισμό κλπ.

Τέλος. ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr