“Πράσινο” χαράτσι 16-166 ευρώ σε όλα τα νοικοκυριά

Φόροι και χαράτσια

Φόροι και χαράτσια

Αύξηση…118% επιβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων το οποίο πληρώνουν όλοι οι Έλληνες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο υπερδιπλασιασμός, θα φέρει επιβαρύνσεις που ξεκινούν από τα 16 ευρώ και φτάνουν έως και τα 166 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε πόσα θα πληρώσετε με βάση την κατανάλωση που πραγματοποιείτε ανά τετράμηνο.

Η αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Έτσι, ενώ πιστεύαμε ότι δεν θα δούμε νέες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ (το αντίθετο, περιμέναμε και ελαφρύνσεις λόγω της κατάργησης του τέλους υπέρ της ΕΡΤ και της μείωσης του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 15%) έρχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επιβάλλει νέες επιβαρύνσεις. Το… ανάθεμα θα πέσει και πάλι στη ΔΕΗ χωρίς όμως να έχει ευθύνη η εταιρεία καθώς και αυτό το τέλος, η ΔΕΗ το εισπράττει και το αποδίδει.

Πόσα θα πληρώσουμε επιπλέον;

Το ΕΤΜΕΑΡ, (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων) το βρίσκετε στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που στέλνει η ΔΕΗ ανά τέσσερις μήνες. Υπολογίζεται βάσει της συνολικής κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή του αθροίσματος της κατανάλωσης που πραγματοποιείται τόσο στο ημερήσιο όσο και στο νυχτερινό τιμολόγιο.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2013, το ΕΤΜΕΑΡ υπολογιζόταν με συντελεστή 0,00953 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Φυσικά, επί του ΕΤΜΕΑΡ επιβάλλεται και φόρος προστιθέμενης αξίας με συντελεστή 23%.

Δείτε και την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Ο ΛΑΓΗΕ είχε υπολογίσει βάσει των επίσημων στοιχείων μεσοσταθμική αύξηση 23,5 ευρώ/ MWh, ενώ με τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τα οποία ενημέρωσε αναλυτικά τη ΡΑΕ, η μεσοσταθμική αύξηση ανήλθε στα 14,96 ευρώ /MWh.

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει ότι οι ως άνω τιμές του ΕΤΜΕΑΡ προκύπτουν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά την εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο 2ο εξάμηνο του 2013 και στη διάρκεια του 2014

β) Το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ (ως άνω επιστολή) για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

γ) Τον τρόπο κατανομής του ως άνω στόχου μείωσης του ελλείμματος στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφει η Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.290/08.01.2013 (ΦΕΚ Β’ 10/09.01.2013).

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον.

Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.).

Πηγή άρθρου: fpress.gr