Προειδοποίηση Ρουμπινί: ” Xωρίς την Ελλάδα βουλιάζετε”

Ρουμπίνι

Ρουμπίνι(Πηγή φωτογραφίας:voria.gr)

«Ή μαζί κολυμπάμε ή μαζί βουλιάζουμε», δηλώνει ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild και ζητά να μην σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει συνολική κατάρρευση της ευρωζώνης.

«Το τι θα συμβεί αν η Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη», υποστηρίζει ο Ρουμπινί.

Προειδοποιεί πάντως ότι δεν πρέπει να σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει, αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές.

«Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα συρρεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την «πρίζα» στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης», σημειώνει.

Ο αμερικανός οικονομολόγος προτείνει δύο λύσεις: «Ή θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ , ή θα κρατηθεί σε αυτή και θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει πως, χωρίς το ευρώ, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και τονίζει πως μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους.

«Γι’ αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξαπολύει, μάλιστα, σφοδρές επικρίσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. «Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη.

Το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, αλλά να πάνε μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση για την ενίσχυση της ανάπτυξής τους.

Επιπλέον να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες», λέει ο Ρουμπινί στη συνέντευξή του.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr