Προς συμβιβαστική λύση για τις ισπανικές τράπεζες;

Ισπανία & Κρίση

Προς συμβιβαστική λύση για τις ισπανικές τράπεζες;

Σε συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία φαίνεται πως οδεύουν οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείται εάν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης απευθείας στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών (Frob).

Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα – ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ισπανία δεν θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και σε οικονομική μεταρρύθμιση.

Τα οφέλη

Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η λύση αυτή έχει δύο προτερήματα: αφενός αναγνωρίζεται ότι οι κρίσεις σε Ισπανία και Ελλάδα είναι διαφορετικής φύσης. Αφετέρου, με αυτό τον τρόπο περνούν οι θέσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών που υποστηρίζουν ότι και στο μέλλον οι πόροι από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης θα μπορούν να καταβάλλονται μόνον σε κρατικές υπηρεσίες και ποτέ σε ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα.

Εν τω μεταξύ τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες διαψεύδεται δημοσίευμα της εφημερίδας Welt που υποστηρίζει ότι η Ισπανία θα μπορούσε να λάβει προληπτική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ήδη χθες κύκλοι της ισπανικής κυβέρνησης είχαν διαψεύσει τις φήμες περί προληπτικού δανείου από τον EFSF ή το ΔΝΤ.

email
Πηγή άρθρου: skai.gr