Πρόστιμο πάνω από 1.500€ για τα “παράνομα” Ι.Χ

αυτοκίνητα

Αυτοκίνητα

Πρόστιμο που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ επιβάλλει η Τροχαία σε όσους κινούν παράνομα τα αυτοκίνητά τους, αν και έχουν δηλώσει στην Εφορία πως τα έθεσαν σε ακινησία για να αποφύγουν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα Ι.Χ.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, με έγγραφό του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για τις «ταρίφες» της Εφορίας, βάσει των οποίων θα βεβαιώνουν πρόστιμα ακόμα και αναδρομικά – πέραν των κυρώσεων που προβλέπει ο ΚΟΚ για τις περιπτώσεις αυτές.

Στα μπλόκα της Αστυνομίας, ειδικά στην επαρχία, πέφτουν όλο και συχνότερα πλέον οδηγοί που κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες ή με πινακίδες-«μαϊμού»

Με βάση τις νέες οδηγίες της Εφορίας, οι κυρώσεις τις οποίες καλείται να επιβάλει η Ελληνική Αστυνομία σε όσους οδηγούν οχήματα που είχαν δηλωθεί πως θα ήταν σε ακινησία είναι:

  • αυτοτελές πρόστιμο έως 1.170 ευρώ για παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας, «λόγω της παράνομης κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου οχήματος ευρισκομένου σε κατάσταση φορολογικής ακινησίας».
  • αυτόματη άρση της ακινησίας και κατ’ επέκταση την καταβολή των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας κάθε χρονιάς, για όλα τα έτη από τότε που είχε δηλωθεί η ακινησία στην Εφορία.
  • αυτοτελές πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει μάλιστα και στον «τιμοκατάλογο» των τελών κυκλοφορίας που ίσχυε προ του 2013, για να υπολογιστούν αναδρομικά τέλη και πρόστιμα. Ο έλεγχος των αστυνομικών αρχών αποκαλύπτει ότι, προκειμένου να αποφύγουν και τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των τελευταίων ετών, πολλοί παραβάτες είχαν δηλώσει στην Εφορία πως το όχημα βρισκόταν σε ακινησία εδώ και τρία ή και παραπάνω χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, αστυνομικές διευθύνσεις της Περιφέρειας έχουν ζητήσει και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα επιβάλουν, εκτός όσων προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, τα πρόστιμα – που είναι αρμοδιότητα της Εφορίας.

email
Πηγή άρθρου: newmoney.gr