Σε δόσεις θα εκταμιευτεί η δόση του Μαΐου

ΕυρωπαΪκο κοινοβούλιο

Χώρες της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν «διστακτικές» στην αποδέσμευση των κεφαλαίων. Φωτογραφία :bloomberg.com

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την Τετάρτη την αποδέσμευση της ήδη εγκεκριμένης δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα, ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Εν τούτοις, στο (δεσμευμένο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους) λογαριασμό θα μπουν την Πέμπτη τα 4,2 δισ. ευρώ, καθώς το EFSF έκρινε ότι «το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο».

Σημειώνεται ότι υπήρξαν φωνές για αναβολή της εκταμίευσης της δόσης λόγω της αβεβαιότητας του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωσή του το EFSF αναφέρει ότι «το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 10 Μαΐου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

«Όπως και με τις προηγούμενες δόσεις προς την Ελλάδα, το EFSF θα μεταφέρει τα 4,2 δις. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως, ενώ στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης δεν φαίνεται να τελεσφορούν άμεσα, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης -εν όψει και της ενίσχυσης αντιμνημονιακών δυνάμεων μετά τις εκλογές- εμφανίζονταν αντίθετες στην εκταμίευση της δόσης, θέλοντας αναβολή της.

Κάτι τέτοιο θα ήταν πάντως νομικά περίπλοκο, καθώς η ίδια η έγκριση της δόσης είχε εγκριθεί.

«Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές, είχε αναφέρει ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, πριν την τηλεδιάσκεψη του EFSF.

Σημειώνεται πάντως πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επανήλθαν την Τετάρτη, με φόντο τις συζητήσεις στην Αθήνα, στη διασύνδεση της συνέχισης της στήριξης με την εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων.

Έτσι, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου είπε ότι η καταβολή των επόμενων δόσεων του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αν σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα «λειτουργεί». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος, πως «εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις».

Πηγή άρθρου: in.gr