Σήμερα η τελευταία ημέρα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Πετρέλαιο

Πετρέλαιο (Πηγή φώτο:amunews.tamu.edu)

Τελευταία ημέρα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι η σημερινή, καθώς από αύριο, 1η Μαΐου, λήγει η περίοδος διάθεσής του με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Η ζήτηση σύμφωνα με πηγές της αγοράς, παρά τις υψηλές τιμές και την κρίση είναι ιδιαίτερα αυξημένη την τελευταία περίοδο, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο για την επόμενη χειμερινή περίοδο, οπότε σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί ο ΕΦΚ θα αυξηθεί περαιτέρω και η τελική τιμή του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στο 1,4 – 1,5 ευρώ το λίτρο. Ήδη σε αρκετά πρατήρια έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα.

Η μέση τιμή του πετρελαίου ήταν χθες 1,037 ευρώ το λίτρο με ελάχιστη τιμή τα 97 λεπτά και μέγιστη το 1,21 ευρώ. Ακριβότερες περιοχές είναι Κρήτη, Κυκλάδες και Επτάνησα και φθηνότερες περιοχές της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη και η Αττική.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, από τις 15 Οκτωβρίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στο 80% του αντίστοιχου ΕΦΚ στο ντήζελ κίνησης. Στόχος της αύξησης είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης. Βασικό κίνητρο του λαθρεμπορίου, είναι η διαφορά τιμής των δύο καυσίμων η οποία τώρα υπερβαίνει το μισό ευρώ ανά λίτρο. Στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας επεξεργάζονται σενάρια για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr