Σειρήνες… διάσωσης ακούγονται στη Ρώμη

Σειρήνες... διάσωσης ακούγονται στη Ρώμη

Σειρήνες... διάσωσης ακούγονται στη Ρώμη.

Εγκλωβισμένη μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, η Ιταλία βλέπει τα οικονομικά της δεινά να πολλαπλασιάζονται και τις προοπτικές της να επιδεινώνονται. Ενδεικτικά χθες, επηρεασμένο από τα ισπανικά τραπεζικά προβλήματα και τις ελληνικές εκλογές, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ανέβασε και αυτό πυρετό (ύψους πάνω από 6% για τα δεκαετή ομόλογα).

Το γεγονός πως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Ισπανία (μικρότερο έλλειμμα, χαμηλότερη ανεργία και ένας τραπεζικός κλάδος εκτεθειμένος λιγότερο στη φούσκα των ακινήτων) προφανώς δεν αρκεί για να θωρακίσει τη Ρώμη απέναντι στις πιέσεις των αγορών, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που υπάρχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι με τις δηλώσεις τους υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μόντι.

Ο λόγος για την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας της, υποστήριξε πως υπάρχει ενδεχόμενο η Ιταλία να προσφύγει σε δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η Ιταλία… φυσικά μπορεί -με δεδομένα τα υψηλά επιτόκια που καλείται να καταβάλει για την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές- να χρειαστεί και εκείνη υποστήριξη», δήλωσε η Φέκτερ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Μόντι, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια της υπουργού «εντελώς ανάρμοστα».

«Δεδομένου ότι θεωρώ ως εντελώς ανάρμοστο ένας ή μία υπουργός Οικονομικών ενός κράτους-μέλους της ΕΕ να σχολιάζει έτσι την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους, δεν θα κάνω σχόλια για τις δηλώσεις της υπουργού», σημείωσε ο Μόντι, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «η Ιταλία δεν θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον».

Aπό την πλευρά της η Φέκτερ προσπάθησε στην πορεία να τα «μπαλώσει», διευκρινίζοντας πως δεν έχει «κανένα στοιχείο» ότι η Ρώμη πρόκειται να καταθέσει αίτημα για οικονομική βοήθεια.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr