Σύσταση «Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου» θέλουν τα Eπιμελητήρια

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Την πρότασή του για τη σύσταση του Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου επανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επερχόμενη λήψη μέτρων 11,5 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση.

«Υπάρχουν δράσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Για μια ακόμη φορά, το ΕΒΕΑ επαναφέρει την πρόταση που έχει κάνει ήδη από το 2008 για τη σύσταση ενός αυτόνομου Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου».

Όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος, η μάστιγα του παρεμπορίου αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, την ώρα που οι πολίτες υφίστανται δραματικές μειώσεις αποδοχών και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.

«Όπως έχει αποδειχτεί, βασική αιτία του προβλήματος αυτού είναι τα ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργούνται λόγω της συναρμοδιότητας δεκάδων υπουργείων και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα στο ελεγκτικό και κατασταλτικό έργο της Πολιτείας. Ενώ, με τη δημιουργία του προαναφερόμενου Σώματος θα δημιουργηθεί ένας και μόνο μηχανισμός που θα έχει όλες ανεξαρτήτως τις αρμοδιότητες στο επίπονο αυτό έργο της πάταξης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr