Σκληρό πόκερ για το μέλλον της Ελλάδας

Ευρώ-δραχμές

Ευρώ-δραχμές (Πηγή φωτογραφίας:iefimerida.gr)

Σε πραγματικό θρίλερ, που αντικατοπτρίζει την πολιτική ένδεια των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, εξελίσσεται το αν η χώρα θα τα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή θα επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα.

Οι φωνές που ακούγονται, οι τακτικισμοί που επιλέγονται και τα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί μάλλον εντείνουν τη σύγχυση που υπάρχει για ένα τόσο μείζον θέμα που αποτελεί θρυαλλίδα στο μέλλον της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Και μπορεί οι ισχυροί της Ομάδας των Οκτώ (g8) να επιβεβαίωσαν το Σαββατοκύριακό το ενδιαφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, με τήρηση φυσικά των δεσμεύσεών της, ωστόσο υπάρχουν αρκετές φωνές όπως αυτή του νομπελίστα Κρούγκμαν που θεωρεί την επιστροφή στη δραχμή ως μονόδρομο αλλά και άλλες που κατηγορούν την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία για ολιγωρία και αναλγησία.

Ενδεικτική της κατάστασης, που από άλλους μεταφράζεται ως σκληρή κόντρα και από άλλους ως σύγχυση, που υπάρχει στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις αξιωματούχων της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ειδικότερα, νέο μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως «όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό».

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει επίσης ότι «κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, επειδή ”αυτοί στις Βρυξέλλες” δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».

Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.

Ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποφευχθεί, αλλά επαναλαμβάνει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ερωτηθείς πόσο χρόνο έχει ακόμη η χώρα μας, δηλώνει: «Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χρήματα μέχρι μετά από το μέσο του χρόνου ώστε να μην χρειάζεται τις αγορές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όσο γρηγορότερα μπορέσει να έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Η σημερινή κατάσταση προκαλεί ανασφάλεια στους ανθρώπους και ακριβώς αυτό είναι που δεν πρέπει να κάνει η πολιτική».

Τονίζει τέλος ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. «Αν κάποιος στην Ελλάδα το πιστεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του», αναφέρει και προσθέτει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την Ελλάδα και το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα δεν θα έχει αποτέλεσμα, με κανένα σενάριο.

Στον αντίποδα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογραμμίζει πως η χώρα του εργάζεται για διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης».

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr