Σόιμπλε: Τα κόμματα να μην εξαπατούν τον ελληνικό λαό

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εντείνεται ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Σε συνέντευξη του στη κυριακάτικη Bild ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα, προειδοποιεί τα ελληνικά κόμματα να μην εξαπατούν τους ψηφοφόρους.

«Όχι μονόδρομος η αλληλεγγύη»

“Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως αναγκαίες, δεν γίνεται να συνεχίσει η Ελλάδα όπως μέχρι τώρα, με κανένα σενάριο”, δηλώνει σε συνέντευξη του στη κυριακάτικη BILD ο Σόιμπλε. «Η παροχή δανειακής βοήθειας έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καθώς της δίνει πίστωση χρόνου να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς να είναι αναγκασμένη να αναζητά δάνεια στις χρηματαγορές, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» συμπληρώνει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την καταβολή των δανείων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε, ότι “όποιος θέλει να περάσει στους Έλληνες την ιδέα, ότι δεν θα πρέπει να τηρήσουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος”, τονίζει. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πολύ νωρίς να υποθέσει κανείς ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ψηφίσει αντιμνημονιακό κόμμα. «Ας περιμένουμε καλύτερα το αποτέλεσμα των εκλογών σε τέσσερις εβδομάδες. Μόλις την Παρασκευή βγήκαν δημοσκοπήσεις που λένε ακριβώς το αντίθετο. Αλλά ορισμένοι στην Ελλάδα πιστεύουν προφανώς, ότι μπορούν να απεκδυθούν των δεσμεύσεών τους, επειδή αυτοί εκεί στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς» σημειώνει.

Κρίσιμες εκλογές

Αναφορά στην Ελλάδα έχουμε και από τον πρόεδρο τον σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος χαρακτηρίζει ως επικίνδυνες τις εικασίες που γίνονται για την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. “Σε περίπτωση εξόδου οι επιπτώσεις θα ήταν και για την Γερμανία απρόβλεπτες” προειδοποιεί ο κ. Γκάμπριελ στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine.

Στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ κάνει λόγο για κρίσιμες εκλογές όπου αποφασίζεται το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ εύχεται, όπως είπε, οι έλληνες ψηφοφόροι να μην πέσουν θύματα του πειρασμού των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που υπόσχονται εύκολες λύσεις, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Τέλος, διακριτικά αποστασιοποιείται από τον κ. Τσίπρα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος “Η Αριστερά” αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας των αριστερών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, Λόταρ Μπισκυ. Στην εφημερίδα Tagesspiegel ο κ. Μπίσκυ αμφιβάλλει, εάν οι εταίροι στην ΕΕ θα δεχθούν την καταγγελία των συμφωνηθέντων κάνοντας εξαίρεση στην Ελλάδα. Όλα αυτά ο πρόεδρος του Σύριζα μπορεί να τα συζητήσει από κοντά αύριο στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του κόμματος “Η Αριστερά” Κλάους Ερνστ και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ίδιου κόμματος Γκρέγκορ Γκύζι.

email
Πηγή άρθρου: skai.gr