Στα σκαριά η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία

Ευρώ και Δολλάριο

Ευρώ και Δολλάριο

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για τη δημιουργία μία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέχεια της χθεσινής εξαγγελίας της, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας που θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι δυο πλευρές τις σχετικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ υπολογίζεται στα 455 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως μεταδίδουν BBC και Deutsche Welle, η εξαγγελία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς στην ετήσια ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την «Κατάσταση του Έθνους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι στον σημερινό κόσμο δεν παρουσιάζονται μόνο κίνδυνοι, αλλά και ευκαιρίες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκδήλωσε την πρόθεση να ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, λέγοντας: «Απόψε ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε συνομιλίες για ένα συνολικό διατλαντικό σύμφωνο εμπορίου και επενδυτικής συνεργασίας με την Ε.Ε., επειδή το εμπόριο, όταν είναι δίκαιο και ελεύθερο στην περιοχή του Ατλαντικού, στηρίζει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Η εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου χαιρετίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος επιθυμεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Επίσπευση των διαπραγματεύσεων ζήτησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, εκτιμώντας ότι ένα διατλαντικό εμπορικό σύμφωνο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα μπορούσε να αποτελέσει «ατμομηχανή ανάπτυξης», χωρίς να δημιουργείται νέο χρέος.

Πηγή άρθρου: voria.gr