Στα «σκαριά» ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης

Στα «σκαριά» ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης

Στα «σκαριά» ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης.

Ο πρώτος καθαρά ευρωπαϊκός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης φαίνεται ότι βρίσκεται λίγο πριν την σύστασή του με στόχο να σπάσει το αμερικανικό ολιγοπώλειο των τριων μεγάλων οίκων Μοοdy’s, Fitch και Standard & Poor’s.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η εταιρεία συμβούλων Roland Berger ανακοίνωσε πως πολλές τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης που θα είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, αλλά με παγκόσμια ακτίνα δράσης,.

Για να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια με τους επενδυτές πρόκειται να συσταθεί ίδρυμα και μια εταιρεία που θα αναλάβει το λειτουργικό σκέλος της διαδικασίας. Κρατική συμμετοχή δεν προβλέπεται, ενώ το πρώτο ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης θα είναι ο Μάρκους Κραλ, βασικό στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Roland Berger, ο οποίος αναμένεται και να παραιτηθεί από τη θέση του.

Η πιθανή έναρξη λειτουργίας προσδιορίζεται για του χρόνου, οπότε και θα αρχίσει να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων και κρατών, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία.

Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά μέχρι στιγμής υπάρχουν τα 130 εκατομμύρια αναφέρει εκπρόσωπος της Roland Berger. Από το Μάιο όμως θα επισπευστούν οι διαδικασίες, θα γίνουν συναντήσεις και με άλλους επενδυτές και υπολογίζεται ότι το φθινόπωρο θα έχει συσταθεί το ίδρυμα και η εταιρεία.

Σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle αναφέρει πως οι γερμανικές εφημερίδες παρουσίαζαν πριν από δύο εβδομάδες το εγχείρημα ως αβέβαιης έκβασης, ελλείψει ικανού αριθμού επενδυτών.

Αλλά και το ίδρυμα Bertelsmann παρουσίασε πρόσφατα σχέδιο για ένα νέο διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα χρηματοδοτηθεί με 300 εκατομ. ευρώ από ένα ταμείο. Ο οίκος Bertelsmann, όπως θα λέγεται, θα αξιολογεί μόνο το αξιόχρεο κρατών.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr