Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ξανά η μείωση του ΦΠΑ

Σερβίρισμα σε εστιατόριο

Σερβίρισμα σε εστιατόριο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προτίθεται να επαναφέρει η Κυβέρνηση το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13% καθώς διαπιστώνει ότι ο υψηλός ΦΠΑ δεν έχει φέρει λεφτά στα κρατικά ταμεία.

Το θέμα είχε τεθεί στα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ τον προηγούμενο Αύγουστο, ωστόσο η τρόικα το είχε απορρίψει κρίνοντας πως οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τη μείωση του ΦΠΑ.

Στις νέες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας να θέσει εκ νέου το θέμα και συνεργάτες του υπουργού εκτιμούν πως υπάρχουν καλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ειδικά εάν η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι υποδειγματική.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο αυξημένος ΦΠΑ στην εστίαση δεν ήταν αποτελεσματικός, καθώς μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Πηγή άρθρου: inews.gr