Στο 22% «κλειδώνει» το πρόστιμο για όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις

O κ.Στουρνάρας

O κ.Στουρνάρας

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Γ.Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ.Θεοχάρη και του σύμβουλου του κ. Στουρνάρα σε θέματα φορολογίας Ν.Καραβίτη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φαίνεται πως «κλειδώνει» στο 22% το πρόστιμο για τη μη συλλογή αποδείξεων.

Σύμφωνα με στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη, ο κ. Στουρνάρας έδωσε εντολή για ένα απλό σύστημα για τις αποδείξεις. Με βάση την δήλωση αυτή διαφαίνεται πως η «ποινή φόρου» για τους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα κλιμακώνεται από 10% ως 22% αλλά θα επιβάλλεται ενιαία και θα είναι πχ 10% ή 22% για όλους, επί του ποσού των αποδείξεων που τους λείπουν αν και όφειλαν να συγκεντρώσουν

Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου που θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετήσιου δηλωθέντος ή ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος.

Σε ερώτηση για το εάν το πέναλτι θα ανέρχεται στο 10% ή στο 22% το στέλεχος άφησε να εννοηθεί πως θα είναι το ανώτατο.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως ο εισπρακτικός στόχος από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 έχει επιτευχθεί καθώς συγκεντρώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 1,052 δισ. ευρώ, έναντι 1,048 πέρυσι. Ο ίδιος χαρακτήρισε φυσιολογική την μεγάλη κάμψη των εσόδων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εκτίμησε πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Πηγή άρθρου: newpost.gr