Στο 60% η συμμετοχή για το PSI, σύμφωνα με το Bloomberg

νέο Mνημόνιο και PSI

.(Πηγή φώτο:pieceofclementine.blogspot.com)

Θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του PSI, καθώς η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται στην τελική ευθεία, με την προθεσμία να λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.

Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πληροφορίες ότι η συμμετοχή βρίσκεται στο 60%, ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο στόχο της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία από εταιρίες και κυβερνητικούς παράγοντες, η συμμετοχή στο PSI έχει ήδη φθάσει στα 124 δισ. ευρώ, καθώς έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.

Επιπλέον, στο «κούρεμα» από ελληνικής πλευράς θα μπουν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και 3,31 δισ. ευρώ των 8 ασφαλιστικών Ταμείων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν (έξι Ταμεία, με τίτλους 3,4 δισ. ευρώ, αρνήθηκαν).

Συνολικά, οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπό ελληνικό δίκαιο κατέχουν ομόλογα ύψους 177 δισ. ευρώ.

Ο αρχικός στόχος της Αθήνας είναι να φθάσει το 75% έως 80% συμμετοχή στο PSI, κάτι που κατά τις εκτιμήσεις θα επιτευχθεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η επιθυμία της κυβέρνσης είναι να φθάσει η συμμετοχή στο 80%, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην ISDA και να μην ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, Χανς Χιούμς, το ποσοστό θα ξεπεράσει το 80%.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, η συμμετοχή «θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%.

Υπενθυμίζεται ότι αν το ποσοστό διαμορφωθεί κάτω από το 75%, το PSI δεν θα υλοποιηθεί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και αν είναι από 75% έως 90%, τότε κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης και θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και γι’ αυτούς που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας είναι το 66,6%.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ