Στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης Ισπανία και Κύπρος

Mηχανισμός στήριξης

Mηχανισμός στήριξης

Επίσημο αίτημα υπαγωγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπέβαλαν χθες η Ισπανία και η Κύπρος, ενώ ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση συνολικά 28 ισπανικών τραπεζών – από μία έως και τέσσερις βαθμίδες – τοποθετώντας μεγάλο μέρος του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας στην κατηγορία “junk”.

Όπως ανακοίνωσε η κυπριακή πλευρά, σκοπός είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, ιδιαίτερα των επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το αίτημα της Λευκωσίας δεν αφορά μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αλλά και στο έλλειμμα. Πρόσθεσε ότι το ποσό που θα ζητηθεί, θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν μίλησε για τρόικα, επισημαίνοντας ότι «η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι η ίδια με άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν άμεσα το κυπριακό αίτημα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους της βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


email
Πηγή άρθρου: skai.gr