Στουρνάρας: «Ερχονται δύσκολα χρόνια, χρειάζεται υπομονή και δουλειά»

Ο Γ. Στουρνάρας

Ο Γ. Στουρνάρας.

«Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά, μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνον πολύ σκληρή δουλειά. Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ» δήλωσε την Πέμπτη ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Επεσήμανε επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, ότι «το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και πρέπει να το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία».

Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την Παρασκευή το απόγευμα, κατά την συζήτηση, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του κ. Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών. Επίσης, ορκίστηκαν ο Σίμος Κεδίκογλου ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της τρόικας.

«Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» του είπε η τρόικα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος τους απάντησε «το γνωρίζω».

Ο νέος υπουργός ανέφερε κατά τη διάρκεια της τελετής: «Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Είμαι όμως αισιόδοξος, βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Είναι μακρύ και χρειάζεται υπομονή».

Σημειωνεται ότι σε ανάλογο πνεύμα ήταν δήλωση που έκανε χθες ο κ. Στουρνάρας στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times: «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά».

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, δήλωσε χαρούμενος που παραδίδει το υπουργείο σε έναν παλιό του φίλο και συγκάτοικο πριν από 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «μετά από 3 σκλήρά χρόνια», όπως είπε. Ευχήθηκε τα πράγματα να είναι καλύτερα για τη νέα ηγετική ομαδα του υπουργείου Οικονομικών και να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Η τρόικα έχει ήδη λάβει από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά ενημέρωση για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών και την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και στις επαφές που θα έχει τις επόμενες 72 ώρες με τους υπουργούς της κυβέρνησης θα συζητήσει επί συγκεκριμένων μεγεθών.

Σε καλό κλίμα αναφέρεται, εξάλλου, ότι έγινε η συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αν και το πνεύμα ήταν ότι η τρόικα δεν εχει εντολή να διαπραγματευθεί, παρά μόνο να διαπιστώσει που βρίσκεται η κατάσταση σε ότι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Η τρόικα ζήτησε , εξάλλου, το απόγευμα να εχει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, προφανώς για πιθανές διευκρινίσεις των όσων θα αναφερθούν στη Βουλή. Το ραντεβού κλείστηκε, για τις 10 το πρωί της Κυριακής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που χαρακτήρισε την τροικα «κατακτητές», ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν τους βλέπει έτσι, αλλά ως συναδέλφους που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας και με αυτή την έννοια ειμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε μαζί τους.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr