Τα ελληνικά προϊόντα κατακτούν Β. Αφρική, Μ. Ανατολή και Κίνα

Ελληνικά Προιόντα

Ελληνικά Προιόντα

Νέες αγορές εκτός Ευρώπης κατακτούν τα ελληνικά προϊόντα, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τη μείωση των εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, αλλά και η Κίνα εξελίσσονται σε σημαντικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγών για το α΄ τρίμηνο του 2012. Αλλαγές παρατηρούνται και στο προϊοντικό μείγμα των εξαγωγών, καθώς παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών ειδών και πρώτων υλών, σε αντίθεση με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από στασιμότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εξαγωγών για το α΄ τρίμηνο του 2012 την οποία έχει πραγματοποιήσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), μεταξύ των πρώτων 15 χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων συγκαταλέγεται πλέον η Σαουδική Αραβία, στην 9η θέση από 27η το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η Λιβύη, στη 14η θέση από 16η πέρυσι και το Ισραήλ, στη 15η θέση από την 38η πέρυσι. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, κατά 269,1%, με την τεράστια αυτή αγορά να αποτελεί πλέον τον 13ο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 βρισκόταν στην 34η θέση. Συνολικά, σε επίπεδο τριμήνου και κατά γεωγραφικές περιοχές, παρατηρείται σημαντική ανοδική πορεία των εξαγωγών προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (98%), τις χώρες της Βόρειας Αμερικής (47,8%), τις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής (81%) και προς την Ινδία (81,9%).

Παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται αξιοσημείωτη μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης –κατά 6,8%–, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς αυτές τις αγορές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 64,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Για τον λόγο αυτό ο ΠΣΕ επισημαίνει ότι σημαντική βαρύτητα για τις μετέπειτα εξελίξεις αποκτούν οι προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος εμπιστοσύνης που καταγράφεται σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με την τελική έκταση και ένταση των υφεσιακών φαινομένων και την οικονομική κρίση σε σημαντικές οικονομίες-αγορές των ελληνικών προϊόντων, που θέτουν εν αμφιβόλω τη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών αύξησης για τις ελληνικές εξαγωγές, τουλάχιστον αντίστοιχων αυτών του 2011.

Στην κατάταξη των 100 πρώτων αγορών προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα καταγράφονται και 11 νέες είσοδοι χωρών. Πρόκειται για την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μπενίν, τη Μαλαισία, τη Χιλή, το Βιετνάμ, το Περού, τη Σρι Λάνκα, τη Μαυριτανία, το Ομάν και την Κολομβία.

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η αύξηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών των καυσίμων κατά 60,8%, αλλά και τις αυξήσεις των εξαγωγών των πρώτων υλών κατά 44,2% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 3,9%. Στασιμότητα χαρακτηρίζει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αφού παρατηρείται οριακή μείωση 0,1%, λόγω και συνθηκών εποχικότητας.

Καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές εξαγωγές διαδραματίζει πλέον η φαρμακοβιομηχανία, καθώς τα φάρμακα αποτελούν το τρίτο κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, αλλά και τα προϊόντα βάμβακος που ανέβηκαν στη δεύτερη θέση, μετά τα πετρελαιοειδή, από τη 16η θέση πέρυσι.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr