Τα «golden boys» της Τρόικας

Αμοιβές

Αμοιβές

Πέρα από κάθε φαντασία -για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο- διαμορφώνονται οι αμοιβές της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία επελέγη από την κυβέρνηση κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα.

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει οδηγηθεί σε οικονομική δυσπραγία, αδυνατώντας να διαβιώσει αξιοπρεπώς και να αντεπεξέλθει στις -όλο και περισσότερες- οικονομικές υποχρεώσεις, τα νέα όργανα της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διά υπογραφής Στουρνάρα, αμείβονται με μισθούς που ξεπερνούν ακόμα και τις 200.000 ευρώ τον χρόνο.

Μισθοί-πρόκληση

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα «golden boys» που διορίστηκαν στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο Paul Koster (πρόεδρος), ο Ανδρέας Μπερούτσος, ο Pierre Mariani, ο Γιώργος Μέργος και ο Ευθύμιος Γκατζώνας, ενώ ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής διορίστηκαν η Αναστασία Σακελλαρίου (διευθύνουσα σύμβουλος), ο Μάριος Κολλιόπουλος και ο Αναστάσιος Γάγαλης.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η θητεία των μελών του ΤΧΣ ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2013 και πρόκειται να λήξει στις 30 Ιουνίου 2017.

Όσον αφορά δε τα χρηματικά ποσά που πρόκειται να λαμβάνουν τα νεοδιόριστα μέλη του οργάνου, αυτά προκαλούν ίλιγγο, καθώς κυμαίνονται από 30.000 έως 215.000 ευρώ τον χρόνο!

Συγκεκριμένα, η «λίστα μισθοδοσίας», όπως διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, έχει ως εξής:

Για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Ανδρέα Μπερούτσο, Pierre Mariani, Γεώργιο Μέργο και Ευθύμιο Γκατζώνα ορίστηκαν ετήσιες αποδοχές ύψους 30.000 ευρώ.

Σε σαφώς καλύτερη… μοίρα βρίσκεται ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Paul Koster, καθώς και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστάσιος Γάγαλης, οι οποίοι θα λαμβάνουν 100.000 ευρώ ο πρώτος και 165.000 ευρώ ο δεύτερος.

Τέλος, στην κορυφή της «golden list» βρίσκονται ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εκτελεστικής επιτροπής Μάριος Κολλιόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλός της Αναστασία Σακελλαρίου, καθώς θα αμείβονται με 185.000 ευρώ και 215.000 ευρώ (!) αντίστοιχα.

Who is who

Ο Πολ Κόστερ, που ανέλαβε τη θέση του προέδρου του ΤΧΣ, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Dubai Financial Services Authority, ενώ είχε προηγηθεί η θέση του ως μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής Autoriteit Financiële Markten (AFM), της εθνικής ρυθμιστικής αρχής για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και προϊόντα. Από το 1998 έως το 2011 διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Royal Philips Electronics, ενώ είχε εργαστεί σε επιτελικές θέσεις στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και ως ελεγκτής στην Arthur Andersen.

Η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, υπήρξε στέλεχος μεγάλων τραπεζών στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπως η Deutsche Bank, η Salomon Brothers και η Credit Suisse. Για την ελβετική τράπεζα, μάλιστα, υπήρξε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors.

Στην Ελλάδα η κ. Σακελλαρίου εργάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς ως σύμβουλος του προέδρου έως το 2010, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 διετέλεσε Chief Risk Officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου, μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνη για το έργο απορρόφησης της Aspis Bank και τον έλεγχο από την Blackrock. Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Warwick και Reading της Μ. Βρετανίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στα International Banking & Financial Services, ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία της από τον τομέα του Investment Banking.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τοποθέτησή της στο Τ.Χ.Σ. την ενέκρινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και το Eurogroup του Οκτωβρίου, που επεδίωκε το Ταμείο να στελεχωθεί από τραπεζίτες με διεθνή εμπειρία.

Ο κ. Μαριάνι προέρχεται από τον όμιλο της BNP Paribas, όπου διατηρούσε τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ και του Επικεφαλής Διεθνούς Λιανικής Τραπεζικής και Οικονομικών Υπηρεσιών. Ήταν υπεύθυνος για την BNP Paribas Inc. Β. Αμερικής και την BNP Paribas Ουγγαρίας. Aπό τον Οκτώβριο του 2008 διατελούσε διευθύνων σύμβουλος της γαλλοβελγικής Dexia SA, η οποία όμως κατέρρευσε το 2011.

Ο κ. Μπερούτσος, μέλος του ΤΧΣ, ίδρυσε προ μερικών ετών το δικό του fund, το One Point Capital Management, με έμφαση στις ναυτιλιακές επενδύσεις. Συμμετείχε ως μέλος της διοικητικής ομάδας και συνέταιρος στο fund Eton Park Capital Management, με εστίαση στις διεθνείς επενδύσεις και υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 12 δισ. δολαρίων.

email
Πηγή άρθρου: zougla.gr