Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πλειστηριασμούς

Κροκοδείλια δάκρυα

Κροκοδείλια δάκρυα

Πολλοί από τους πολιτικούς που κόπτονται εδώ και μέρες με δημόσιες εμφανίσεις τους για την προστασία της κύριας κατοικίας των Ελλήνων –μερικοί εξ’ αυτών έφτασαν να ομιλούν ακόμη και για εμφύλιο- ήταν οι ίδιοι που συναινούσαν στην επιβολή του ενός βάρους μετά το άλλο στην πρώτη και μοναδική κατοικία.

Η προσθήκη «χαρατσιών» δεν έχει ακόμη σταματήσει ενώ στον ορίζοντα τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν.

Ουδείς έχει βγει να ενημερώσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα για το αυτονόητο: θεωρεί η κυβέρνηση ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών πλήττει τη στεγαστική πίστη επειδή την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι εύποροι που κρύβονται πίσω από το δίχτυ προστασίας για να μην πληρώσουν.

Ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι σωστό. Πόσοι είναι αυτοί; Δεν έχουν οι τράπεζες τα στοιχεία που δείχνουν ποιοι έχουν πάρει μεγάλα δάνεια κύριας κατοικίας και ποια είναι τα εισοδήματά τους; Και υποθέτουμε και πάλι ότι είναι πολλοί. Δεν έχουν τα μέσα οι τράπεζες να προστατέψουν τα συμφέροντά τους; Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών; Την άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας περιμένουν; Τρίτη υπόθεση: έστω ότι οι τράπεζες επιθυμούν να έχουν και τα όπλα των πλειστηριασμών στη διάθεσή τους.

Θα βρουν αγοραστές; Που …κρύβονται οι τελευταίοι και τι περιμένουν; Η αγορά τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν ακίνητο σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία ενώ μέσω του πλειστηριασμού, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει (εκτός αν γίνουν τρεις άγονοι και εξαιρετικά δαπανηροί πλειστηριασμοί και δοθεί το πράσινο φως από τον δικαστή). Κι όμως δεν αγοράζουν.

Τι θα αλλάξει με την άρση των πλειστηριασμών; Όσο όμως ασχολούμαστε με το θέμα (θα το λύσει ο πρωθυπουργός μας είπαν), στο… μαγειρείο μαγειρεύονται νέα βάρη για τους έχοντες ιδιόκτητη κύρια κατοικία:

1. Από 1η Ιουλίου, αυξήθηκε το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ετήσια επιβάρυνση κυμαίνεται από 16 έως 166 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

2. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2014, θα φανεί η επίπτωση από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας. Θα προκύψει έμμεση αύξηση 10% στους τόκους που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες

3. Από το 2010 μέχρι σήμερα, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία υπερδιπλασιάστηκε. Και από την επόμενη χρονιά, όσοι δεν μπορούν να το καλύψουν, θα πληρώνουν φόρο με συντελεστή 26% αν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι το εισόδημά τους προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

4. Η συζήτηση για το «σεισμόσημο» (σ.σ υποχρεωτική ασφάλιση κατά των φυσικών καταστροφών) παραμένει ανοικτή καθώς ο αρμόδιος υπουργός διέψευσε …άτσαλα το συγκεκριμένο ζήτημα.

5. Το κλείσιμο της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαίρετων χώρων και των ημιυπαιθρίων, θα φέρει υποχρεωτικούς ελέγχους από μηχανικούς, «απειλή» η οποία ουσιαστικά καθιστά υποχρεωτική την τακτοποίηση.

6. Το χαράτσι μέσω ΔΕΗ θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος δεν πρόκειται να εξαιρεί την κύρια κατοικία όπως γινόταν με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει μέχρι και σήμερα. Έτσι, η κύρια κατοικία θα επιβαρύνεται με 2 έως 23 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Πηγή άρθρου: fpress.gr