Τι ορίζει ο νόμος για την αποζημίωση την ανάπαυση και τα ωράρια εργασίας

Χρήματα

Χρήματα

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις που ψηφίστηκαν ισχύουν τα ακόλουθα:

Ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση περιορίζεται στους 4 από 6 μήνες ως ανώτατο όριο και καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης.

Το ύψος της αποζημίωσης δεν θα έχει καμία μεταβολή για όσους εργάζονται έως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

Οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, άσχετα από του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασής τους.

Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, μέχρι τους 24 που είναι το ανώτατο όριο για προϋπηρεσία 28 ετών συμπληρωμένων, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα.

Αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων, το οποίο θα ξεκινά μια ώρα νωρίτερα ή θα ολοκληρώνεται μια ώρα αργότερα από τη λειτουργία του καταστήματος χωρίς να επηρεάζεται το 8ωρο.

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργούνται όλες οι προεγκρίσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας που απαιτούνται για μία επιχείρηση όταν μεταβάλλεται κάτι που αφορά στον εργαζόμενο και απαιτείται μόνο κοινοποίηση.

Πηγή άρθρου: forologikanea.gr