“Το λαθρεμπόριο ευθύνεται για τη βενζίνη των 2 ευρώ”

Τιμές βενζίνης

Τιμές βενζίνης

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπήκε εκ νέου η αγορά καυσίμων και επικαιροποιείται παλαιότερη έρευνά της σχετικά με το πόσα υλοποιήθηκαν και πόσα απομένει να γίνουν προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκης, αναφέρθηκε σε καταγγελίες από βενζινοπώλες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το λαθρεμπόριο καυσίμων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η αγορά καυσίμων έχει αποκτήσει έντονα χαρακτηριστικά κλειστής αγοράς, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι παρεμβάσεις που έχουν προταθεί από το 2008.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκης, αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στο γεγονός ότι αν το λαθρεμπόριο είχε καταπολεμηθεί, η τιμή της βενζίνης θα ήταν από30 έως 50 λεπτά χαμηλότερη.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της επιτροπής διεξάγεται στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης διαδικασίας και αφορά στην επικαιροποίηση έρευνας που είχε κάνει το 2008 για την αγορά πετρελαιοειδών.

Η επιτάχυνση της εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων εξακολουθεί να αποτελεί για την επιτροπή δράση πρώτης προτεραιότητας καθώς η αύξηση της φορολογίας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να δράσουν τα κυκλώματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

Εκτός από τα καύσιμα, 30 ακόμη κατηγορίες προϊόντων, εκ των οποίων οι 20 αφορούν είδη ευρείας κατανάλωσης που προμηθευόμαστε από τα σούπερ μάρκετ, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ αναμένεται και η έκδοση απόφασης σχετικά με το ενδεχόμενο καρτέλ σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr