Το σχέδιο για διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με ένα ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρά την τεράστια εισπρακτική αποτυχία του μέτρου με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένο να θέσει στην τρόικα ζήτημα μείωσης του φόρου.

Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση που θα εξασφαλίσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να «ψωνίσουν» από τον Οκτώβριο πετρέλαιο θέρμανσης με τελικό κόστος ακόμη και ένα ευρώ το λίτρο.

Η λογική ορίζει ότι από τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθούν ούτως ή άλλως. Στη σεζόν που πέρασε, η κατανάλωση βυθίστηκε κατά 70% για δύο λόγους:

1.Λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης κατά 450% που έστρεψε τους πολίτες σε φθηνότερες μορφές ενέργειας και

2.Λόγω του ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν την οικονομική δυνατότητα, φρόντισαν από τον Απρίλιο του 2012 να γεμίσουν τις δεξαμενές τους ενόψει της ανατίμησης του πετρελαίου θέρμανσης. Από τον Οκτώβριο, πολλοί από αυτούς τους πελάτες θα αναγκαστούν να αγοράσουν καθώς τα αποθέματα έχουν πλέον εξαντληθεί. Έτσι, η στατιστική θα δείξει αύξηση των πωλήσεων.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση και να τονωθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων χορήγησης της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να λάβουν επιστροφή περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές οι οποίοι όμως είναι πιο εύποροι σε σχέση με αυτούς που δικαιούνταν μέχρι φέτος το επίδομα και ως εκ τούτου έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουν.

Πρακτικά, διευρύνοντας τα κριτήρια (τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά) το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κερδίζει καθώς ότι θα εισπράττει από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα το δίνει πίσω ως επιστροφή φόρου. Βέβαια, τεράστιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η πλήρης κατάργηση των περιουσιακών κριτηρίων (δηλαδή να χορηγείται το επίδομα ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου) αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία σήμερα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αγαμος: 25.000 ευρώ
  • Έγγαμος: 35.000 ευρώ
  • Με ένα παιδί: 38.000 ευρώ
  • Με δύο παιδιά: 41.000 ευρώ
  • Με τρία παιδιά: 44.000 ευρώ

Αν συνυπολογιστεί και η επιστροφή φόρου, τα νοικοκυριά θα αγοράζουν πετρέλαιο με ένα ευρώ το λίτρο το οποίο μάλιστα θα μπορούν να πληρώνουν και με δόσεις κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας.

email
Πηγή άρθρου: fpress.gr