Τόμσεν, Μόρς, Μαχούζ: Τα πιο αντιπαθητικά πρόσωπα στην Ελλάδα

Τρόικα

Τρόικα

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι σε μερικά χρόνια θα τους ευχαριστούμε για τις μεταρρυθμίσεις. Επίμονοι και αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι τρεις επικεφαλής της ομάδας της Τρόικα  στην Αθήνα, εμφανίζονται από τους πολίτες ως ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Το Spiegel Online σε αναλυτικό του ρεπορτάζ παρουσιάζει το προφίλ των ανδρών που «κάνουν την Ελλάδα να τρέμει». Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς, λάους Μαζούχ. Εδώ και τρία χρόνια είναι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα που ελέγχουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι περιγραφές πρώην και εν ενεργεία στελεχών της κυβέρνησης που έχουν συνεργαστεί με τους τροικανούς, αναδεικνύουν τις εμμονές, το πείσμα αλλά και την…άγνοια της Ελληνικής πραγματικότητας που δείχνει η μάδα των τρειων.

«Ποτέ δεν ήταν αγενείς προς εμένα», είπε στέλεχος της κυβέρνησης για τα μέλη της τρόικας. «Αλλά σποραδικά δείχνουν να αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα», συνέχισε. Ετσι, έχουν ζητήσει μαζικές μειώσεις τιμών και μισθών. Οι Ελληνες ήθελαν να μάθουν τότε αν η Τρόικα θα μπορούσε να εγγυηθεί την υπέρβαση της ύφεσης. Εκείνοι απάντησαν ένα ξεκάθαρο «όχι», τονίζοντας ότι μετά από μερικά χρόνια «θα τους ευχαριστούν για αυτές τις μεταρρυθμίσεις»

Αυτό που δεν βοηθά και πολύ την κατάσταση είναι ότι οι δύο εκ των τριών ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι δύο στους τρεις είναι Γερμανοί. Στην τελική η Καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ  για πολλούς Έλληνες είναι ο «δικτάτορας της λιτότητας», του οποίου η βούληση εκφράζεται από την τρόικα.

Το προφίλ των τροικανών

Ο έμπειρος: Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ)
Ο Τόμσεν εργάζεται 30 χρόνια για το ΔΝΤ και λόγω της εμπειρίας του απολαμβάνει σεβασμού στην Αθήνα.

Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι κυριαρχεί έναντι των άλλων δύο συνεργατών του, Μορς και Μαζούχ, και είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής και όπως επισημαίνει «μιλά χωρίς περιστροφές σε σχέση με τους άλλους δύο που μιλούν λιγότερο ευθέως».

Ο Τόμσεν ήταν αυτός που προκάλεσε την «έκρηξη» του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απείλησε με παραίτηση.

Ο διπλωμάτης: Ματίας Μορς (ΕΕ)
Ο Mορς έχει το προφίλ του τεχνοκράτη, σύμφωνα όμως με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, περιστασιακά μόνον αναλαμβάνει την ηγεσία εντός της τρόικα.

Εμφανίζεται αμετακίνητος σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του φροντίζει η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση να συνοδεύεται με προσεκτικό έπαινο.

Ο ακριβής: Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος στις διαπραγματεύσεις. «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις βρήκαμε επιτέλους μία λύση. Και τότε, ξαφνικά, επέστρεψαν και είπαν: δεν έχουμε πειστεί για το ένα ή το άλλο ζήτημα» λέει ο εκπρόσωπος.

Ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ ενδιαφέρεται να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω κεφάλαια από τους μηχανισμούς βοήθειας. Αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ εκείνη, η οποία με πολύπλοκες συναλλαγές κρατά την Ελλάδα στην ζωή.

Ωστόσο, δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι μετά από 15 χρόνια εργασίας πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 ευρώ.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr