ΤτΕ: Τέσσερις τράπεζες βιώσιμες

Tράπεζα της Ελλάδος

Tράπεζα της Ελλάδος

Μόνον τέσσερις ελληνικές τράπεζες φέρονται να είναι αυτόνομα βιώσιμες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Παπαδάκη.

Όπως ανέφερε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, «από την αξιολόγηση της Black Rock προέκυψε ότι οι 4 μεγάλες τράπεζες: Εθνική, ALPHA BANK, Eurobank, και Πειραιώς κρίθηκε ότι είναι μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αυτόνομα βιώσιμες

Αναφερόμενος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μετά από σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδαςεπιβεβαίωσε τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο κ. Γιάννης Παπαδάκης τόνισε ότι από την αξιολόγηση το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου με βάση την ανακεφαλαιοποίησή του, εξηγώντας ότι οι μετρήσεις έδειξαν σαφή υστέρηση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, σε θέματα μεταξύ άλλων λειτουργικού κόστους παραγωγικότητας και αποδοτικότητας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι συνολικά στην αξιολόγηση το ΤΤ εμφάνισε θετικές τιμές μόνο σε 3 από τα 12 εποπτικά κριτήρια και σε 4 από τα 12 επιχειρηματικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις Τράπεζες που κρίνονται «αδύναμες», όπως της χαρακτήρισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρουν ένα «τρόπο συνεργασιών προκειμένου να ενισχύσουν ό,τι περισσότερο μπορούν».

Ωστόσο, παρά το επίμονο και επαναλαμβανόμενο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία της αξιολόγησης των Τραπεζών στη Βουλή, ο κ. Παπαδάκης επικαλέστηκε το απόρρητο που επιβάλλει σχετικός νόμος και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της Black Rock θα δημοσιοποιηθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr