Βλέπουν επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες

Ευρώ

Ευρώ.

Σε πρώτη φάση πιστεύουν ότι θα εισρεύσουν και πάλι οι καταθέσεις των 10 δισ. ευρώ που «σηκώθηκαν» ανάμεσα στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου, ενώ σταδιακά περιμένουν ότι θα επιστρέψουν στις τράπεζες ποσά άνω των 40 δισ. ευρώ, που αποθησαυρίστηκαν τον τελευταίο χρόνο

Επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες «βλέπουν» οι τραπεζίτες.

Και προβλέπουν ότι σε πρώτη φάση θα εισρεύσουν και πάλι στα τραπεζικά γκισέ οι καταθέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ που «σηκώθηκαν» από τις ελληνικές τράπεζες το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου. Πρόκειται για χρήματα που «κρύφτηκαν» σε σεντούκια, στρώματα και θυρίδες.

Ενώ σταδιακά περιμένουν ότι θα επιστρέψουν στις τράπεζες ποσά άνω των 40 δισ. ευρώ, που αποθησαυρίστηκαν τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας του φόβου που προκλήθηκε στους καταθέτες από τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Το Reuters, λίγο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι οι Ελληνες απέσυραν καταθέσεις ύψους 500-800 εκατ. ευρώ ημερησίως, χρήματα που είτε τα έκρυβαν στα σπίτια τους είτε τα τοποθετούσαν σε ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου, ή τα μετέτρεπαν σε δολάρια.

Οπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, «δεν υφίσταται πλέον ο φόβος εξόδου της χώρας από το ευρώ. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Υψηλά επιτόκια
Περιμένουμε ότι οι καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια».

Την ίδια ώρα και οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα εισρεύσουν οι καταθέσεις που έχουν αποσυρθεί τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις αρχές του 2010 και μέχρι τώρα, από τις τράπεζες έχουν «φύγει» καταθέσεις ύψους άνω των 75 δισ. ευρώ. Η απώλεια αυτή, σε συνδυασμό με τη δυσκολία των τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές, προκάλεσε πρόσθετη πίεση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Και όπως χαρακτηριστικά έχουν επισημάνει οι αναλυτές των τραπεζών, «πρόσθετα δάνεια δεν μπορούν να δοθούν εάν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις που έχουν φύγει, πίσω στο τραπεζικό σύστημα». Και σημειώνουν ότι η διατήρηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο σημερινό επίπεδο, σε σχέση με τις σημαντικά μειωμένες καταθέσεις, είναι έως σήμερα δυνατή διότι υπάρχει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ευρωζώνη
Ναι στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων

Υπέρ της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων τάσσονται όλοι οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Οπως είναι φυσικό και οι Ελληνες τραπεζίτες παρακολουθούν στενά τις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για να τεθούν οι βάσεις δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής πλατφόρμας, όπου όλες οι συστημικά σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες θα εποπτεύονται από μια πανευρωπαϊκή τραπεζική αρχή και οι καταθέσεις θα είναι εγγυημένες από ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων θα μηδενίσει την εκροή καταθέσεων σε περιπτώσεις πολιτικής αστάθειας.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr