Όλο το ιστορικό με την Ελληνική Χαλυβουργία

Ελληνική Χαλυβουργία

Ελληνική Χαλυβουργία

Μετά από εισαγγελική παρέμβαση -κατόπιν εντολής Σαμαρά- άνοιξε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πύλη της μονάδας Ασπροπύργου της Ελληνικής Χαλυβουργίας, που εδώ και εννέα μήνες τελεί υπό απεργία.

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των έξι συλληφθέντων, απεργών της Χαλυβουργίας, κατά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης να συντονιστούν ώστε να δοθεί λύση.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι “ο νόμος θα εφαρμοστεί” και πως “το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό”.

Από το χώρο του εργοστασίου υπήρξαν καταγγελίες για τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και του διευθυντή προσωπικού της μονάδας Α.Σ, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Αρκετοί εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εργοστάσιο, ενώ στην είσοδο του εργοστασίου παρέμεναν επί ώρες δυνάμεις των ΜΑΤ καθώς και δεκάδες απεργοί.

Με δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5, η πρόεδρος της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων, Ελένη Καταβάτη ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι που ήθελαν να εισέλθουν στο εργοστάσιο για να εργαστούν προπηλακίστηκαν από τους απεργούς.

Για προβοκάτσια έκανε λόγο από την πλευρά του ο γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις.

“Η απεργία συνεχίζεται και δεν είναι παράνομη” είπε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει προτάσεις για άρση του αδιεξόδου, αλλά “ο εργοδότης είναι αδιάλλακτος, αυτός δεν θέλει να ανοίξει το εργοστάσιο”.

Σε συλλαλητήριο πραγματοποίησαν απόγευμα της Παρασκευής ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ.


Αντιδράσεις

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία και το άνοιγμα του εργοστασίου ύστερα από εννέα μήνες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.

“Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις με τη συμπεριφορά τους να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας”, τονίζουν πηγές της Ιπποκράτους.

Την επέμβαση της αστυνομίας για το άνοιγμα του εργοστασίου κατήγγειλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

“Η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟ του ΚΚΕ “θα συνεχίσει μέσα και έξω από τη Βουλή να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το δίκαιο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και όλων των εργαζομένων που η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, καταβαραθρώνει και εξαθλιώνει”.

“Η δήλωση του πρωθυπουργού για τη Χαλυβουργία επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι απροκάλυπτοι υπερασπιστές της κεφαλαιοκρατίας και εχθροί της εργατικής τάξης. Τα περί “του δικαιώματος στην εργασία”, που δήθεν υπερασπίζεται η κυβέρνηση, είναι φύκια που πουλάει για μεταξωτές κορδέλες. Τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς υπερασπίζεται για να τσακίσει τους εργάτες, να υποταχθούν στις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μισθούς-επιδόματα πείνας”, αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωση της, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει: “Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποκτούν δραματικό χαρακτήρα. Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να υπάρξει άμεση λύση, το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση”.

“Ζητήσαμε διάλογο και συνεννόηση και, δυστυχώς, βλέπουμε κόντρες και απειλή βίας. Η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, την ενότητα του ελληνικού λαού και να μην επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό” δήλωσε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Π. Χαϊκάλης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο, και η διεύθυνση της εταιρείας δεχόταν πιέσεις να μην προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για ομαδικές απολύσεις και την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας Ασπροπύργου.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική από τις 5-6-12.

Δεν θα κλείσει το εργοστάσιο

Να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Μονάδας Ασπροπύργου, αποφάσισε η Διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.

Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, επειδή οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να προσέλθουν στην εργασία δέχονται επιθέσεις στην είσοδο του εργοστασίου και παρεμποδίζονται, πιστεύουν όμως ότι γρήγορα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr