Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαμαντοπούλου – ΠΝΟ

Απεργία ΠΝΟ

Απεργία ΠΝΟ(Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

Σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να ανασταλεί η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Νικόλαος Λίτινας, ο διευθυντής Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθανάσιος Πάλης και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Κυριάκος Σουλιώτης.

Η υπουργός, μετά τις συνομιλίες με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιστολή που απέστειλε χθες το μεσημέρι η υπουργός προς τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας των ναυτικών Γιάννη Χαλά, για νέες συνομιλίες και για εξάντληση όλων των περιθωρίων διαλόγου για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, έγινε δεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.

Η υπουργός, στην επιστολή της αναφέρει ότι το υπουργείο δημοσιοποίησε θέσεις και δεσμεύσεις για όλα τα θέματα που έθεσαν οι ναυτεργάτες, μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά τον Οίκο Ναύτου.

Τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε επίσης η υπουργός, η ΠΝΟ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για τον Οίκο Ναύτου, ένα θέμα που είναι από τα κυριότερα στις διεκδικήσεις των ναυτικών.

Εξάλλου, έκκληση στους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να προσέλθουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, απηύθυνε το μεσημέρι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «οι ακτοπλοϊκές γραμμές πρέπει να μείνουν ανοιχτές». Υπογράμμισε ότι «μια απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό».

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες να πραγματοποιηθεί κανονικά η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις της υπουργού στα αιτήματα των ναυτεργατών και παρά τις έντονες αντιδράσεις τουριστικών φορέων και παραγωγικών ομάδων.

Η απεργία συμπεριλαμβάνει τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 μετά τα μεσάνυχτα και λήξη τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.

Πάντως η προαναγγελθείσα απεργία θέτει σε ομηρία χιλιάδες εκδρομείς αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά που περίμεναν επισκέπτες την περίοδο αυτή.

Να σημειωθεί ότι ειδικά τις δύο ημέρες που θα γίνει η απεργία αρχίζει η κίνηση προς τα νησιά και ο μεγάλος όγκος των επιβατών που έχει κόψει εισιτήρια θα είναι δύσκολο τις επόμενες ημέρες να μετακινηθεί με άλλα πλοία, λόγω των υψηλών πληροτήτων.

Εμπορικοί φορείς μάλιστα κάνουν λόγο για καταστροφή στην τουριστική κίνηση των νησιών, αν τελικά πραγματοποιηθεί η απεργία, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται συνεχώς ακυρώσεις και μεταθέσεις εισιτηρίων για άλλες ημέρες.

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση της ΠΝΟ αποτελεί «μνημείο αναλγησίας», ενώ την καλεί να αναλογιστεί το εργασιακό μέλλον των ίδιων των ναυτικών όταν οι εταιρείες στις οποίες απασχολούνται υφίστανται συνεχώς ζημίες.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr