Οργισμένη η ομοφυλοφιλική κοινότητα από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

Οργισμένη η ομοφυλοφιλική κοινότητα

Οργισμένη η ομοφυλοφιλική κοινότητα

Την οργή της ομοφυλοφιλικής κοινότητας προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο υπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να νομοθετηθεί από αυτήν την κυβέρνηση ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών. «Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο, μιλάει για άνδρα και γυναίκα. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται τη φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία, ο γάμος» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην ομοφυλοφιλική κοινότητα που δηλώνει βαθύτατα προσβεβλημένη και απαιτεί δημόσια συγγνώμη από τον υπουργό.

«Οι δηλώσεις του υπουργού είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Ο κ. Αθανασίου όχι μόνο επιδεικνύει περίτρανα την ομοφοβία του, αλλά υποκινεί και πρακτικές μίσους όταν περιγράφει αιτήματα πολιτών ως εκτός ανθρώπινης φύσης. Με αυτό τον τρόπο αναιρεί ο ίδιος τον αντιρατσιστικό νόμο  που ψηφίστηκε στην Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβρη και προστατεύει το σεξουαλικό προσανατολισμό από την ρητορική μίσους» τονίζει ο κοινωνιολόγος και μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Παναγιώτης Δαμάσκος.

Κατηγορεί τον κ. Αθανασίου ότι δεν σέβεται τη θέση του ως υπουργός Δικαιοσύνης, αφού όπως τονίζει «αυτοαναιρείται». «Εμπλέκει θέματα Αστικού Δικαίου με την Εκκλησία, όταν ήδη 12 χώρες στην Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και χώρες με ισχυρή την παρουσία της Εκκλησίας όπως η Ισπανία) έχουν θεσμοθετήσει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων. Την ώρα που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Προτιμά τον διεθνή διασυρμό της χώρας από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

» Ως άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό αισθανόμαστε βαθύτατα προσβεβλημένες και προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις του κ.Αθανασίου και ζητάμε μια δημόσια συγνώμη εκ μέρους του» προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΛΚΕ έχει αναλάβει όλα τα δικαστικά έξοδα, καθώς και τα έξοδα προσφυγών στον Άρειο Πάγο των ομόφυλων ζευγαριών (δύο γυναικών και δυο ανδρών) για την αναγνώριση των γάμων που πραγματοποίησαν στην Τήλο. «Προτιθέμεθα δε να φέρουμε την υπόθεση αυτή ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» υπογραμμίζει ο κ. Δαμάσκος.

Η ΟΛΚΕ με ανακοίνωσή της καλεί τον κ. Αθανασίου «να μη σκαρφίζεται αβάσιμα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει υπέρ των Ελλήνων και Ελληνίδων ΛΟΑΤ πολιτών και να αναφερθεί επιτέλους στους πραγματικούς λόγους της στάσης αυτής, που είμαστε σίγουροι-ες πως έχουν να κάνουν με τις ψηφοθηρικές μικροπολιτικές της κυβέρνησης και το φόβητρο της Εκκλησίας».

Από την πλευρά της, η Andrea Gilbert, από την οργανωτική επιτροπή του Αthens Ρride και μέλος της Επιτροπής του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι τονίζει: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης  καλά θα κάνει να ερευνήσει την έννοια της λέξης “Δικαιοσύνη” και την αρμοδιότητά του να διασφαλίσει ότι η Δικαιοσύνη –δηλαδή η αμεροληψία και η ισότητα – υπηρετεί  όλα τα μέλη της ελληνικής κοινωνίας».

«Η Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου δεν απονέμεται βάσει προσωπικών νοοτροπιών, διαστρεβλωμένων αντιλήψεων περί του “νόμου της φύσης”, του “σεβασμού των παραδόσεων” και των “θρησκευτικών απόψεων”. Δικαιοσύνη σημαίνει την εξασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων του κάθε ατόμου, όπως το δικαίωμα στο γάμο και την δημιουργία της οικογένειας άσχετα από το σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητας φύλο του» προσθέτει.

Guardian: Έλληνας υπουργός κατηγορείται για ομοφοβία

Οι δηλώσεις Αθανασίου και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν ξεπέρασαν τα σύνορα και έγιναν θέμα στον βρετανικό Guardian. Σε άρθρο της με τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης καταδικάζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών» η εφημερίδα παρουσιάζει τα όσα δήλωσε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ότι ο υπουργός κατηγορείται για ομοφοβία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε πέρσι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτυχία της να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως τονίζει ο Guardian, μετά την καταδικαστική απόφαση η κυβέρνηση Σαμαρά έδειξε ότι θα αποκαταστήσει το σφάλμα, αλλά δέχτηκε τις έντονες αντιδράσεις από τους πιο συντηρητικούς δεξιούς και από την Εκκλησία, ενώ αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

email
Πηγή άρθρου: in.gr