Περίεργη απόφαση των Ιταλικών αρχών για την ρυμούλκηση του “Norman Atlantic”

"Norman Atlantic"

“Norman Atlantic”

Ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την πρωτοβουλία των Ιταλών να ρυμουλκήσουν το πληγωμένο Norman Atlantic στο Μπρίντιζι, το οποίο απέχει 50 ναυτικά μίλια αντί για το Δυρράχιο της Αλβανίας που βρίσκεται λιγότερο από 10 μίλια μακριά.

Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επεσήμαναν στο protothema.gr ότι ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τις ιταλικές αρχές ότι θα ρυμουλκηθεί το πλοίο στο Μπρίντιζι, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, προτείνοντας το πλοίο να κατευθυνθεί στην Αλβανία λόγω μικρότερης απόστασης. Τελικά, λόγω του γεγονότος ότι την ευθύνη για την επιχείρηση έχουν οι ιταλικές αρχές, ο υπουργός δεν μπορούσε να πιέσει περισσότερο και επικράτησε το ιταλικό σενάριο.

Το ρυμουλκό Marietta Barretta που έφτασε νωρίτερα στην περιοχή και μετά από επίπονες προσπάθειες κατάφερε να αγκιστρώσει το πλοίο και να ξεκινήσει τη ρυμούλκησή του με την ελάχιστη ταχύτητα των δύο μιλίων, αλλά το πρόβλημα πλέον έγκειται στην επιλογή του λιμανιού αφού οι μεν αλβανικές ακτές και το λιμάνι του Δυρραχίου απέχουν από το σημείο ίσως λιγότερο κι από 10 μίλια, ενώ το Μπρίντιζι πάνω από πενταπλάσια απόσταση… Πολύ περισσότερο όταν λίγο νωρίτερα υπήρξαν δυσκολίες στη ρυμούλκηση που πάντως ξεπεράστηκαν.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας, οι ιταλικές αρχές ενδεχομένως να πήραν την απόφαση να ρυμουλκήσουν το πλοίο ως την Ιταλία καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η φωτιά πάνω στο πλοίο τέθηκε γύρω στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας υπό μερικό έλεγχο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε συγκεκριμένα πως: «Αυτή τη στιγμή πνέουν στην περιοχή μέχρι και 10 μποφόρ, ενώ έντονη είναι η βροχή και το χαλάζι, που μέχρι τώρα μπλοκάρουν τη διάσωση που επιχειρούσαν τα ελικόπτερα που έσπευσαν εξαρχής στην περιοχή».

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι στην ευτυχή θέση να ανακοινώσει πως έχουν διασωθεί 165 επιβαίνοντες, αλλά στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει τo θάνατο ενός άντρα ελληνικής καταγωγής, ο οποίος εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας πως οι ιταλικές αρχές έχουν αναλάβει την επιχείρηση της διάσωσης
και πως η τελική απόφαση για το γεγονός πως ρυμουλκείται αυτή την ώρα το πλοίο στο Μπρίντιζι ανήκει στο κέντρο επιχειρήσεων της Ρώμης, καθώς έχουν καλύτερη επικοινωνία με το πλοίο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας διευκρίνισε: «Προσπαθούμε να δίνουμε όλες τις πληροφορίες αμέσως, καθώς συμμεριζόμαστε την αγωνία των συγγενών. Θα είναι δύσκολη νύχτα και θέλουμε να ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά, θα διασώσουμε το σύνολο των επιβαινόντων και του πληρώματος».

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως πρόκειται για «μία από τις πιο σύνθετες που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια».

email
Πηγή άρθρου: protothema.gr